Ik moet bekennen dat we een verslaving hebben. De burrito heeft ons in zijn val gelokt en eens je er een hap van doet, kan je niet meer zonder.
Deze verslaving hebben we, raar maar waar, te danken aan een reis door Engeland.
We aten in Londen een onsmakelijke burrito en ik dacht “Dit kan en moet beter”. Ik kocht nadien een tacokookboek in een geweldige Londense boekenhandel en in Birmingham aten we erg lekkere frijoles en nachos.
Waar een reis naar Engeland goed voor is!
Sindsdien eten we haast elke week variaties op de befaamde burrito!
Waar dankt die burrito zijn aantrekkingskracht aan?
Een burrito eet je met je handen. Met je handen eten maakt dat je niet enkel met je mond de voeding ervaart, maar dat je nog andere lichaamsdelen in de strijd gooit.
Een burrito bestaat uit verschillende structuren: Het sappige en vochtige van de saus, crunchy stukken van je verse groenten en je toppings, boterzachte bonen die haast smelten in je mond … Mensen blijken deze combinatie van structuren als aangenaam te ervaren.
De verschillende smaken maken de burrito ook heel onweerstaanbaar. Het hete en pittige van de pepers in combinatie met het zoetige van de wrap, bonen en rijst, het zoute van de topping en sauzen en eventueel een bittertje door de groenten die je kiest.
Er zijn maar weinig gerechten waar je zo’n samenstellingen zal hebben. De poké-bowl heeft het deels en zal mede daardoor ook zo populair zijn. Alleen eet je dat niet me de handen.
Zelf ook eens uitproberen waar de aantrekkingskracht van de burrito ligt?
Tips & suggesties
Hieronder doe ik enkele suggesties waarmee je aan de slag kan gaan, maar afwijken is net zo goed. Al wat je moet doen is een keuze maken welke saus je wil, welke topping, … Het is niet aangeraden om meerdere sauzen, toppings, bonen in één burrito te steken.
Deze regel geldt echter niet voor de groenten, integendeel.
- Tortillas: De meest voorkomende zijn van tarwebloem. Je kan er ook vinden van 100% maïs, maar enkel in speciaalzaken.
In Antwerpen is er een speciaalzaak met allemaal Latijns-Amerikaanse producten waar je ze kan vinden en in Wilrijk kan je ze vinden in de Amerikaanse voedingswinkel.
- Groenten: Gegrilde stukken groenten, fijne reepjes sla en schijfjes opgelegde pepertjes zijn ideaal in een burrito.
Gegrilde paprika doet het hier altijd goed, maar bv. grote stukken gegrilde bloemkool zijn ook zeer lekker. En als je ergens nopales (Mexicaanse cactus) op de kop kan tikken, dan moet je die kans absoluut grijpen!
Zelfs (een restje) ratatouille smaakt in een burrito. Gemarineerde paddenstoelen vind ik helemaal het einde in een burrito.
- Bonen: Wat is een burrito zonder bonen? Rode nierbonen, borlottibonen of witte bonen lenen zich uitstekend voor deze hap. Je kan gewoon bonen uit blik gebruiken.
Lust je graag chili sin carne, prima voor in de burrito!
Wij vinden onze bonen ook lekker gestoofd in bier en knoflook. Je kan het zeer simpel houden of net heel experimenteel gaan.
- Toppings: Geraspte, plantaardige kaas, zoute pinda’s of verse tacochips en opgelegde uiringen vormen de ideale topping. Durf het royaal te gebruiken.
- Rijst: Bruine rijst of witte rijst, allemaal lekker zolang je het maar gaar kookt in een beetje gezoute water.
- Sauzen: Dit maakt het geheel waanzinnig smeuïg.
Guacemole is een klassieker en komt helemaal tot zijn recht in een burrito. Een rode salsa van verse tomatenblokjes, limoensap, chili, koriander, look, zout en uisnippers maakt het dan weer erg zomers.
Frijoles is een pittige crème van zwarte bonen en heeft iets heel onweerstaanbaar. Of wat denk je van een pindasaus?
Je kan ook deze heerlijke pompoendip gebruiken.
- Geen vlees: (Vegan) picadillo is een optie, maar wel wat werk.
Sneller is verkruimelde tofu of seitan, reepjes portobello, jackfruit gebakken in Mexicaanse kruiden. Wij kopen geen kant en klare kruidenmix, maar je bent vrij om dat zelf te kiezen. Wat denk je van kleine stukjes bonenburger als vulling of BBQ-tofu?
– Que aproveche –