Menu Sluiten

Londen, een tikkeltje anders en met een vegantwist

Stefan en ik gaan echt graag naar Engeland. Mits we nooit met het vliegtuig gaan, komen we met de trein in het hartje van Londen uit. Van daaruit trekken we meestal verder door, maar we breien er wel altijd een dagje Londen aan om even te ‘ontspannen’. Er is te veel te doen in Londen om echt te ontspannen, maar voor ons is het ondertussen vertrouwd terrein en dus minder vermoeiend.

st pauls
St Paul’s Cathedral

Ik zou kunnen zeggen dat je naar top-attracties moet gaan zoals St Paul’s Cathedral, The Tower … en dat zou terecht zijn, want dat is ook de moeite. Maar ik ga jullie onderdompelen in de minder bekende delen. En of je nu vegan bent of niet, lekker eten maakt een reis toch helemaal af?

Veel keuze

Er is gewoon verschrikkelijk veel vegan lekkers te eten in Londen, maar een paar zaken zijn me meer bijgebleven dan anderen. Er zijn soms ook echt tegenvallers en dan is het jammer dat je daar zou stranden. Hieronder een opsomming van de succesnummers. Zowel eetgelegenheden als bezienswaardigheden. Alles ligt ver uit elkaars buurt, maar  je kan er zelf iets uitpikken. Of beslissen om er 2 weken te blijven en de klassiekers ook mee aan te doen.

Ik ga met jullie een soort wandeling maken door Londen, al is het onmogelijk om dit op een dag allemaal even te doen. Je voeten zouden je niet dankbaar zijn. Maar er zit dus wel een soort logica achter de route die ik jullie voorschotel.

Kensington

Op onze laatste reis stond Leighton House Museum op mijn lijstje. Mijn tante had een frutserig artikel uit de krant geknipt voor mij en het was toch blijven plakken. Meestal zijn haar knipsels goed om aardappelschellen in te verpakken, maar deze keer was het een schot in de roos.
Je komt aan in een prachtige, rustige straat met statige woningen. Niet echt de buurt waar je al toerist direct iets zou gaan zoeken. Aangekomen aan nr. 12 zou je nooit kunnen bedenken dat achter deze ‘bescheiden’ gevel zo’n explossie aan kleuren dadelijk over je heen komt stromen.
Het was vroeger het huis en studio van Frederic Leighton. De man was helemaal doordrongen van de pracht die hij op zijn reizen had gezien, waardoor hij dat ook in zijn huis te Londen wilde hebben. De inkomhal is al gewoonweg verbluffend. Het doet erg pauwig aan (denk niet dat het een woord is). Nog perplex door wat je net gezien hebt kom je terecht in zijn Arabische zaal met een geweldige gouden koepel, adembenemende mozaïeken, glaswerk …
Nadien krijg je een kijkje in zijn dagelijkse leven en studio met prachtige schilderijen van zijn hand.
Net zoals alles in Londen is een bezoekje helaas niet goedkoop (£9).

Je laat dit prachtige gebouw achter je en dan kan je gaan naar The Sambourne Family Home, al wist dit ons niet erg te bekoren nadat we nog de verse beelden van Leighton House in ons geheugen hadden.
Dus ik zou zeggen, laat dat maar aan de kant liggen en wandel rustig richting Hyde Park. Of toch niet!? Je komt vrijwel onmiddelijk het Design Museum tegen. Nu vonden we ook het museum niet echt de heilige graal onder de musea, maar het bijhorende winkeltje was wel een leuk plekje om toffe geschenken te zoeken. Dus de tante die het knipsel voor me had uitgeknipt heeft een prachtige ketting gekregen van dat winkeltje.

We strekken de benen en gaan nu écht richting Hyde Park.
Oh, ik kom weer mijn belofte niet na! Want net voor je daar aankomt heb je aan de rechterzijde een Whole Foods Market. Het is een keten van vaak biologische, bewuste producten. Als vegan kan je hier je slag slaan.
In 1 van hun winkels heb ik de eerste keer een champagne mango leren kennen. Mannekes, wat was dat!? Ik ben niet eens een mango-eter, maar dit is een edele vrucht. Een ritje naar Londen heb ik er haast voor over.
Soit, ik kan niet beloven dat ze net tijdens jouw visite die mango’s gaan hebben en recht achter mijn Wilrijkse hoek verkoopt de Indiase winkel gelijkaardige mango’s.
Wat je niet achter mijn hoek kan vinden zijn de heerlijke vegan marshmalows, doughnuts, taartsprinkels … Nog geen honger? Ah, doe niet zo mal, zorg maar dat je een hongertje hebt.

doughnuts.jpg
Peperdure, maar heerlijke doughnuts bij Whole Foods Market

Recht over deze Whole Foods Market is er een kerk met een leuke entree. Loop deze ook even door, dan kan je dat ook weer van je lijstje schrappen. En ondertussen ben je echt bij Hyde Park en kan je de vegan doughnut, mango … in het park gaan opeten.

Londen Hyde park.jpg
Zicht op Royal Albert Hall vanuit Hyde Park

Knightsbridge

Centen te veel? Ga dan zeker eens naar Harrods dat vlak aan het Hyde Park gelegen is. En anders ga je er gewoon eens heen omdat het toch wel een bijzondere winkel is. Ondertussen hebben ze een vegan selectie bij Harrods, maar je kan ook bij de food stands zelf eens gaan kijken want daar liggen ook wel vegan dingen tussen. Het was duur maar heerlijk. Ben je in deze burt ga dan toch eventjes binnen in het gratis V&A Museum en ga ook de gevel bewonderen van het Natuurhistorisch museum. Ben je met kinderen op schok? Dan is het leuk om er ook binnen te gaan. Het museum is afgesteld op de kleintjes en als volwassene kom je hier niet heel erg aan je trekken.

Terug in Kensington

Wandel nu recht door Hyde Park. Je kan dan gelijk een bezoekje brengen aan Kensington Palace. Oeps, ik ging proberen om geen trekpleisters mee op te nemen, maar een paleisje kan ik toch niet laten om te vernoemen? Het park laat je achter je en je komt in een dure wijk terecht (in Londen heb je volgens mij enkel maar dure buurten, maar deze is nog duurder dan andere buurten).

palace in hyde.jpg
Bekoorlijke lententuin aan Kensington Palace, in Hyde Park

Notting Hill

Het eten bij Farmacy vonden we lekker en de sfeer gezellig. Daar heb ik het idee gepikt om kaas op pizza te vervangen door een straaltje artisjokcrème. Vooral hun cocktails zijn bekend en heerlijk (en ik drink niet eens graag alcohol) Op de koop toe een leuke buurt om te flaneren en niet bijzonder ver van Hyde Park.

be kind and.jpg
Deze toepasselijke bloembak kwamen we tegen in die buurt. Vlak aan het beroemde restaurant van Ottolenghi.

Vanuit deze buurt kan je ook heel eenvoudig gaan naar Portobello Road. Het is daar over de koppen lopen. Geen tijd om stil te staan in deze propvolle straat.

$RQSE5UN.jpg
Gevel op Portobello Road. Het gezicht is helemaal uitgekapt.

City of Westminster

Van hieruit kan je eens naar Little Venice gaan. Zeer koddig & mooi, maar wel afgelegen en eerder klein.

 

Overnachting

Waar we logeerden toen we in deze buurten zaten? We hebben o.a. een ondergrondse studio gehuurd via Air B&B en ook een kamer bij La Suite West. Dit laatste hotel heeft een vegan ontbijt, wat voor ons echt een zaligheid is. Nu vinden we wel dat het niveau wat gedaald is over de jaren heen. De lat leek vroeger net iets hoger te liggen.

 

Hampstead

Neem de metro richting Hampstead. Dit is een kleine, sfeervolle voorstad. Hier zit het grote geld. Laat je benen je vervoeren naar het grote park. Opgepast dat je niet verloren loopt in het park, want wegwijzertjes kennen ze hier niet goed. Er staat het prachtige Kenwood House. Het is bovendien gratis te bezoeken. In dit kilomers lange park kan je bovendien in bepaalde periodes gaan zemmen in de vijvers en optredens bijwonen.

Leuke buurt om te overnachten is West Hampstead. Heerlijk ontbijt gehad bij Lolas Bakery. Niet erg ver van Camden, maar dit is een huiselijkere wijk.

 

Camden

De hipperdepiep hippe buurt Camden bulkt van de vegan eetkraampjes. Maar er is een maar, je moet van fast food houden en je moet er op tijd aankomen. Wij stonden er net op tijd om te zien hoe de kramen voor onze neuzen gesloten werden. Ik had gelezen dat je bij Mildreds heerlijk vegan eten kon verkrijgen, maar dat was een wachtrij om van te duizelen. Wil je dus niet van een hongerige uitstap terugkeren dan dien je een reservering te maken. Camden is Camden. Leuk idee, maar we hadden er snel genoeg van.

 

SOHO en Covent Garden

We gaan eindelijk terug richting centrum van de stad. Dat gaat te voet, maar het openbaar vervoer is er zo goed, dat ik zou zeggen “Gebruik je Oyster card”.

Heel druk is Wild Food Café. Maar de moeite om de drukte voor lief te nemen door de smakelijke voeding en het is gelegen in een leuke buurt (Neils Yard)  Kijk wel op voorhand hun uren goed na.

Wandel in de buurt rond, SOHO en Covent Garden liggen op een steenworp van deze plaats. Ga zo nu en dan eens een winkeltje binnen, want het aanbod is soms wel net iets anders dan we hier aangeboden krijgen.

Boek kat .jpg
‘Lectuur’ als dit past helemaal in de eigenzinnige sfeer van SOHO

Een vaste boekenwinkel die we graag aandoen is FOYLES op Charing Cross Rd. Geen boeken met vreemde hoeken af, maar een enorm aanbod aan vegan kookboeken. Ik neem me elke keer voor ‘kijken mag, kopen niet’ om vervolgens met mijn armen vol boeken aan de kassa te staan. Hun laten openingsuren en zondagsopening maken deze winkel extra aantrekkelijk.

kookboeken.jpg
Dit is maar een deel van hun aanbod. Er is veel meer dan deze 1e kast.

Je kan nog eventjes een (vegan) ijsje gaan halen bij Udderlicious (ben niet zo’n fan van hun naam). Aan Covent Garden is er het Transport Museum, ook die museumshop is weer leuk om eventjes je kop binnen te steken.

 

Central London en Westminster

Ik kan het niet laten om toch even te melden dat je the National Galery kan verblijden met een bezoekje, al was het maar voor 10 minuten. Het is gratis en dan heb je ook dat toch even gezien. En ga even voorbij The Savoy-Hotel om de prachtige gevel te aanschouwen.

Nog een bezoekje waard zijn de wc’s van het Banqueting House. Ik dacht dat Stefan een grapje tapte toen hij bleef beweren dat ik naar de wc’s moest gaan kijken, maar de drommel bleek gelijk te hebben. We hebben geen vreemde wc-fetisj waardoor we her en der toiletten gaan bewonderen. Ik hoop dat jullie de stap gaan nemen om daar eens te gaan piepen.

Nu we toch in deze buurt zijn ga je waarschijnlijk even kijken naar The Big Ben en Wesminster Abbey. Nu is deze laatste zo druk dat ik nog nooit echt ben binnengegaan. We hebben nogal snel iets van ‘ok, we hebben een paar prenten gezien dus hebben we het gezien.’ Maar zijn al wel door de grote dubbele poort gegaan aan Westminster Abbey. Je komt uit op de binnentuin en van daaruit heb je ook een fraai uitzicht om eventjes tot rust te komen.

Iedereen kent Westminster Abbey, maar Westminster Catherdral is heel wat minder bekend. Het is nochtans een bezoekje waard.

Zak zeker ook nog eventjes af naar het water om aan de kant te lopen en te genieten van het uitzicht.

zandzetel.jpg
Zandsculptuur op de rivieroever in South Bank

Goodbye

Terugkeren naar België of Nederland met een lege maag hoeft niet, want ook in het station St Pancras is er een standje waar ze een kleine selectie vegan voeding hebben Sourced Market. Vooral de brownie is heerlijk. Al is de naam brownie niet helemaal terecht en heeft het meer weg van een ganachefudge.

Ik kan nog uren en uren doorleuteren over Londen en de steden buiten Londen, maar als je alle dingen doet die hier op staan dan ben je al behoorlijk lang zoet.

Wil je eens een andere trip maken? Wat dacht je van Amiens!

 

– Enjoy your trip!-

3 reacties

  • TeaBoon

   Yep, daar heb je ook altijd een aanbod dat meestal best lekker is. Jaren geleden was dat nog gene vette, maar dit jaar was dat wel heerlijk. Ons heerlijk opwarmen aan de kruidige soep en knabbelend aan een smaakvol en sappig broodje.
   Het best verkochte item bij Greggs is het vegan worstenbroodje. In het begin was dat echt direct uitverkocht en konden ze de vraag niet bijhouden! Zo’n nieuws maakt me blij.
   Ik heb geprobeerd om geen ketens op te sommen, omdat ik zaken, eigen aan Londen, in de verf wilde zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *