Menu Sluiten

Stoemppastei, een feestelijke doordeweekse hap

Echt een lekkere maaltijd voor de klein mannen, maar eigenlijk ook voor volwassenen.

Een heerlijke bladerdeeg gevuld met stoemp (puree) en een kern van plantaardige worstjes, in de vorm van een groot brood.

Je kan voor stoemp / stamppot kiezen van enkel aardappeltjes, maar je kan het ook maken met het fijngesnipperde loof van wortel, bloemkoolroosjes, fijngeraspte mierikswortel, geblancheerde prei, spinazie, een rits verse kruiden zoals kervel, dille, bieslook enz.

Wij eten de plakken zo of bij een slaatje, met gravy maar ook heel geslaagd bij champignonragout.

Grondstoffen en stappenplan

Van deze pastei kunnen er 4 mensen eten.

Zelf maak ik graag puree met haverroom, omdat het geen overheersende smaak heeft. Een flinke schep edelgistvlokken geeft de puree een extra hartige smaak die ik wel op prijs weet te stellen.
Naar mijn smaak mag er altijd nootmuskaat bij en zo nu en dan een flinke lik mosterd.

Eigenlijk maakt het niet uit of je voor dit gerecht stamppot van enkel aardappel gebruikt, een mengeling van aardappel en iets anders of op de bodem een laagje legt van restjes groenten. Elke keer maak je hem gewoon weer wat anders. In het stappenplan ga ik voor aardappelpuree en voor op de bodem werden het gebakken bloemkoolroosjes.

Voor de plantaardige worsten is het beter om geen te stevige worst te nemen. Eentje van seitan kan dan wel een heerlijke smaak hebben, de worsten op basis van lupine, soja, peulen enz. zijn zachter van structuur en lenen zich beter voor dit gerecht.

Heb je wat tijd en tofu over? Dan kan je zelf heerlijke BBQ-tofublokjes maken om als kern te gebruiken.

Als het gerecht plantaardig moet zijn dan dien je bladerdeeg te nemen die niet met boter is gemaakt. Eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk te vinden. Hoe goedkoper de bladerdeeg, te meer kans je hebt dat het zonder boter is.

In stap 5 moet je de pastei bakken. Weet dat elke oven anders is. Ga dus na 30 minuten al eens een kijkje nemen. Sommige ovens bakken veel heftiger dan andere ovens. Dat is echt heel afhankelijk.

Als je de pastei goed laat afkoelen, dan is ze eenvoudiger te snijden in mooie plakken.

 

3 reacties

  1. Rita Scholliers

    Dit ziet er heel lekker uit en niets dierlijks, dus zonder dierenleed wat de bedoeling is. We gaan het zeker proberen. Dank voor het delen.

    • TeaBoon

      Wat een lieve reactie!
      Ik hoop dat het jullie net zo weet te bekoren als ons.
      Spoedig deel ik ook nog het recept om zelf overheerlijke champignonjus (gravy) te maken. Dat past er ook heerlijk bij. Gewoon een smaakvolle witte saus kan ook prima, of niets.

  2. Pingback:Spruiten in een jasje - Tea Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *