Menu Sluiten

Gefrituurde kappertjes

Wat maakt gefrituurde kappertjes nu zo anders? Het krokante korstje en de smaak die net wat complexer lijkt dan een gewoon kappertje.

Gefrituurde kappertjes zijn het ideale garnituur op tal van gerechten zoals op slaatjes, als een topping op een hartige wafel van bataat of gestrooid op een mayo die je serveert bij calamares van shiitake.

Kapperweetjes:

  • Wist je dat je kappertjes ingelegde, ongeopende bloemknoppen zijn?
  • Wist je dat je valse kappertjes kan maken van de zaden van Oost-Indische kers, madeliefjes en jonge paardenbloemknoppen?
  • Wist je dat  de bevruchte bloem een bes wordt en dat ook deze eetbaar is? Dit heet de kapperappel.
  • Wist je dat ze al een 18.000 jaar lang gegeten worden?
  • Wist je dat het woord kappertje al heel oud is en via de handelswegen bij ons is gekomen?
  • Wist je dat er daardoor in (haast) alle talen herkenbare variaties gebruikt worden op het woord kappertje? Om wat voorbeelden te geven: kapary in het Pools, kapari in het Oezbeeks,  kepars in het Hindi, kapers in het Ijslands, kaiparasa in het Punjabi. De lijst is lang (ja, ook in het Swahili lijkt het op het woord kappertje). Na lang zoeken heb ik toch een taal gevonden met een minder herkenbare variant en dat is kā’ei in het Hawaïaans. Ik had al een vermoeden dat ik daar prijs zou hebben omdat ze heel wat minder medeklinkers in hun taal hebben. Ik heb het idee dat ik wat afwijk van het “recept” dat ik hieronder deel.

Stappenplan en grondstoffen

Je hebt echt niet meer nodig dan frituurolie en kappertjes.
Ik raad af om dit te doen in een frietketel, maar gewoon in een klein kookpotje met flink wat olie in. Ik vind het handig om ze met een schuimspaan uit de hele olie te scheppen, maar een vork gaat net zo goed maar wat trager.
Laat ze echt heel droog worden voor je ze bakt zodat het niet te hard gaat spatten.

Hieronder kan je een kort filmpje bekijken om te ontdekken hoe eenvoudig het is om te maken.

Aarzel niet om hieronder je vragen te stellen of je ervaring te delen op sociale media.

– Smakelijk –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *