Menu Sluiten

Heerlijke ei-vrije mayo in een wip

Dit recept stelt echt nooit teleur.
Het lost alle verwachtingen in wat je van een mayo verwacht en zelfs wat je niet van een mayo verwacht. Want deze is 100% plantaardig, enorm eenvoudig te maken en je hebt slechts 5 basisingrediënten nodig.
Een dipsaus in 1, 2, 3, …  Wij zitten zodoende niet snel in een dipje.

toast met mayo ..jpg

Je kan deze mayo gebruiken als basissaus om een knoflookdip te maken, of met een theelepel tahin erdoor geef je het een Midden-Oosterse toets.

Oh, een avocado op overschot? Ideaal in deze saus.
In het foto-recept gebruik ik een theelepel umeboshipasta.

Umeboshi is een Japanse gepekelde ume-abrikoos. Dit klinkt raar en het proeft ook wel wat vreemd. En het heeft nog een tof kleurtje. In ons dipsausje komt het tot een perfecte harmonie tussen de ingrediënten en umeboshi zou bovendien een gezonde smaakmaker zijn. In rijstschotels komt umeboshi ook goed tot zijn recht.

Het is mogelijk dat je extra olie moet toevoegen aan het recept om de saus dikker te maken. De aangegeven hoeveelheid olie is de absolute minimum. Om een goede dikte te krijgen dien je met sojadrank te werken.
Wat chiazaad op overschot? Dat kan je ook nog toevoegen om het in te dikken, maar weet wel dat je dan allemaal zwarte stipjes in je saus hebt.
Bovendien wordt de saus wat dikker als je hem een nachtje laat staan.

Ingrediënten met de klok mee. Linksonder te beginnen:

  • Smaakmaker (bv. umeboshi, look, tahin, …)
  • Mosterd
  • Zout
  • Citroensap
  • Zonnebloemolie
  • Sojadrank

mayo stap voor stap.jpg

Tip 

Wil je een heerlijke dressing voor je salade? Gebruik dan zeker niet meer olie. Trek je mixer omhoog zoals aangegeven en kijk hoe de consistentie is. Is hij te dik om over je salade te gieten? Voeg dan een beetje sojadrank toe.
Voeg smaakmakers naar keuze toe voor je dressing, al smaakt deze basissaus prima.

– Dippen maar –

 

7 reacties

  1. Pingback:Poké bowl – Tea Boon

  2. Pingback:Calamares van shiitake - Tea Boon

  3. Pingback:Gefrituurde kappertjes - Tea Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *