Menu Sluiten

Pindasaus

In België is pindasaus bijlange niet zo ingeburgerd als in Nederland. Ik weet nog heel goed dat ik rond mijn 15de in Friesland bleef logeren bij Nelletje, samen met mijn tante. Nelletje kookte speciaal voor ons vegetarische maaltijden. Eén van die maaltijden bestond uit iets met pindasaus. Dat was mijn eerste ontmoeting met pindasaus en dat was gelijk een revelatie voor mij. Sindsdien is dat een vaste saus bij mij op tafel.

Pindasaus kan je heerlijk romig, dik houden of flink verdunnen om te gebruiken als vinaigrette. Het recept dat ik met je deel is veelzijdig en kan je zelf naar wens inzetten, als een zeer geslaagde troefkaart.

Ik vind het heerlijk om pindasaus te serveren bij gewokte groenten met noedels of flink verdund bij reepjes komkommer.
Gebruik het ook eens als dipsaus voor nuggets of loempia’s . Of maak de heerlijke Thaise tofu en drizzle daar pindasaus over.

Tofuharten
Verdunde pindasaus, als dressing. Tofuharten voor de extra eiwitten.

Wist je dat pinda’s eigenlijk geen noten zijn maar peulen? Op een bepaald moment ‘kruipt’ de vrucht onder de aarde om daar verder te rijpen. De naam aardnoot is dus niet zo vreemd. Het deel noot eigenlijk wel, maar het deel aarde is niet vergezocht.
Onze heerlijke pinda’s komen oorspronkelijk van Zuid-Amerika en werden door de Spaanse kolonisten verspreid over de wereld. Taalkundig komt de pinda niet van Zuid-Amerika. De Afrikaanse slaven zouden volgens mijn Etymologisch woordenboek (Prisma, J. de Vries en F. de Tollenaere) het woord gegeven hebben.

 

Stappenplan & grondstoffen

Wil je dit recept glutenvrij houden? Houd dan rekening met het feit dat sojasaus meestal niet glutenvrij is.
Koop tamari, dat is een glutenvrije sojasaus. Te koop bij TeaBoon en biologische supermarkten.
Ook ketsjap manis bevat een deel sojasaus, dus je zal echt een glutenvrije variant moeten kopen. Bij Albert Heijn verkopen ze bio ketsjap (glutenvrij) van het merk Go-Tan. Er zijn beslist nog meer soorten. Een kleine zoektocht op het internet zal heel wat meer tips onthullen.

Voor knoflook raad ik aan om de groene kern te verwijderen.

De kleur van de ui mag je kiezen, maar ik gebruik graag de rode.

stappenplan pindasaus

Lust jij ook zo graag pindakaas? Wat dacht je van een pindadrank?

Ben je aan de slag gegaan met één van de recepten? Laat je ervaring hier achter of plaats je foto op Facebook of Instagram met referentie naar TeaBoon, zodat ik je creatie mee kan bewonderen.

 

– Smakelijk eten! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *