Menu Sluiten

Loempia’s met kruidige gemengde groenten

Van de loempia zijn er oneindig veel variaties. Dus maak ik eens mijn variatie. Loempia’s zijn veelzijdig en vallen bij iedereen in de smaak.

De vreemde honger van vader

Ik hoop stiekem dat mijn vader deze loempia eens zelf gaat proberen te maken en dat het hem bevalt.

Vroeger reden mijn vader en ik nogal geregeld voorbij een kraampje waar ze Vietnamese loempia’s verkochten. Of we per toeval vaak in de buurt van dat kraampje kwamen weet ik zo nog niet. In begin kocht hij braaf een enkele loempia om gelijk op te eten, uit het wit plastiek schuitje dat ze gaven om zijn gefrituurde snack in te transporteren. Nogal snel bleek mijn vader er een enorme smaak voor ontwikkeld te hebben en was een enkele loempia een povere troost. De loempia’s werden op het einde diepgevroren in een grote transparante zak aan hem verkocht, zodat hij op elk moment van de dag aan zijn behoefte kon toegeven. Mager als een bonenstaak zoals hij is kon hij de stevig opgerolde sigaartjes naar binnen werken.

De smaak voor loempia’s is niet meegegeven via het genetische materiaal. Ik lust het absoluut, maar na 1tje vind ik dat ruim voldoende. Ik maak het ook maar 1X/jaar klaar, dus ik wil er dan ook een speciale loempia van maken.

loempia's

Recept en uitleg over de ingrediënten

Heb je zoals ik geen vijfkruidenpoeder? Stel het dan zelf samen door volgende kruiden te mengen: kaneel, kruidnagel, szechuanpeper, venkelzaad, steranijs.

Rijstpapier en rijstnoedels kan je in de Aziatische afdeling van elke supermarkt vinden. Net zoals filodeeg ook in elke supermarkt te vinden is, maar dan in het vriesvak.

De noedels zijn optioneel. Niet te veel in je loempia doen, want dan proef je de heerlijke groenten niet. Gebruik je de noedels, dan zal je iets meer loempia’s kunnen maken.

Voor de glutenvrije variant moet je met rijstpapier werken, want in filo zitten gluten.

Komen een paar vellen papier of deeg heel erg geschonden uit de verpakking? Houd de stukjes bij om gaten van een ander vel te repareren.

Welke groenten te kiezen? Ideaal om kleine restjes, rauwe groenten te verwerken.
Heb je dan nog niet voldoende? Ga dan voor lokale, seizoensgroenten.
Waarom? Omdat het je ecologische voetafdruk dan weer een beetje doet dalen. In combinatie met het laten van vlees verklein je je CO² uitstoot enorm. ’t Is maar dat je het (w)eet.

Na het kort opbakken van je groentjes in de saus, moet je ze flink laten uitlekken. Houd dat vocht bij om je filodeeg of je rijstpapier flink te bevochtigen.

Heb je geen frietketel, of wil je ze net als ik niet gebruiken? Doe dan redelijk veel olie in een diepe pan en leg je loempia’s daar in. Leg ze niet te dicht opeen, want dan gaan ze aan elkaar kleven.

Mits er al veel smaakmakers in de loempia zitten, belieft het geen sausje en dien je ze ‘au naturel’ te eten.

stappenplan loempia's.jpg

– 请慢用 –

4 reacties

 1. kristof br

  Vader schrijft zich bij deze graag in om een ultieme proeftest af te nemen. Zoals gij kunt koken stel ik voor om er met 5 te beginnen als starter. Njam,njam. Ze zien er al top uit.

  • TeaBoon

   De ultieme test lijkt me te bestaan uit vader die ze zelf rolt en zijn bloedje van een dochter ze laat proeven.
   Blij te lezen dat het idee je kan bekoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *