Menu Sluiten

De vegan BBQ, tips & tricks

Ook vegans kunnen gewoon heerlijk staan grillen in het BBQ-seizoen.

Heb je geen BBQ? Je kan je groentes ook garen in je oven, onder de grill, in een grillpan of in een rookoven.

Je hoeft geen vegan te zijn om zalig gegrilde groentes op prijs te stellen. Je staat versteld hoeveel smaak groentes hebben als je ze op de BBQ legt.

Soms is een marinade nodig en soms kan gewoon een puur stuk groente, recht van de BBQ, een zaligheid zijn. Ontdek samen met mij de lekkerste methodes.

Grillig

Brochettes

Brochettes doen het altijd goed op een BBQ. Ze zijn handig te draaien, je hebt veel variatie op een stokje en het is gewoon leuk om te zien.

Je kan herbruikbare spiezen kopen of zo van die bamboo prikkers. Die laatste moet je wel eerst in een waterbad leggen om verbranden te voorkomen.

Heb je al eens gedacht om een houterige rozemarijnstruik te snoeien en de takken bij te houden? Gebruik de takken dan als spie. Het aroma is zalig en mits we grotendeels eten met onze neus is dat een totaal beleving!

Houd rekening met de baktijd van de groenten die je op de spies doet. Sommige groenten bakken veel sneller dan andere groenten.

Zelf verkies ik het om mijn groenten op voorhand even te blancheren, zodat de baktijd toch flink verkort wordt en dan zijn de spiezen eenvoudiger door de stukken groent te duwen.

Je kan ook vleesvervangers op een spie steken. Wat dacht je van tofublokjes in een thaise marinade of sticky tofublokjes

Wikkel je groentenballetjes of tomaatjes eens in in een dunne repel courgette en spies het zo.

Grill-chill

Papillot

Neem een stuk aluminiumfolie en leg in het midden gemengde groentestukken. Overgiet ze met een marinade, roomsaus, tomatensaus, bouillon met witte wijn … en plooi de folie toe.
Heel belangrijk is dat er geen stoom uit je papillot mag ontsnappen. Je moet een soort enveloppe vouwen, waarvan je de randen heel proper omvouwt.
Om te zorgen dat je saus al niet opvoorhand van je folie loopt raad ik aan om al een beetje opstaande randen te maken.
Leg je papillot ongeveer 25 minuten in de oven. Je kan de papillot nadien nog even opwarmen op de BBQ. Je kan hem ook volledig laten garen op de BBQ, maar dan moet je de gaartijd wel haast verdubbelen.
Om te testen of je eten gaar is mag je niet doorheel je folie prikken, want als het dan toch niet gaar is kan je papillot niet meer dienen.

Flinke hompen

Het heeft wel iets om je grill vol te leggen met grote, lekkere, geurende stukken. Best wat groentesoorten nemen als sponzen veel smaak op. Maak gebruik van die eigenschap en smeer ze in met de lekkerste rubs. Je kan er kant-en-klare in de winkel kopen, maar ze zijn best eenvoudig zelf te maken.

Flinke plakken aubergine, garend  in een Amerikaanse marinade en grote vulchampignons of portobello’s in een kleverige biermarinade. Leg dan wel even een bescherming op je grill.

Een flinke bonenburger op de grill kan ook bekoren. Zeker geserveerd op een stuk brood en met een flinke dot vegan mayo.

Aubergine in Amerikaanse BBQstijl

Voor erbij

Zelf kan ik op een warme zomerdag genieten van  krakende blaadjes ijsbergsla met een zalige hoevedressing. Lekker om tussen al die gegrilde smaken even iets anders te smullen.

Een aardappelsla mag ook niet ontbreken op een geslaagde BBQ, zeker mijn variant met tuinkruiden maakt het extra lekker.

In heel wat supermarkten kan je voorgekookte maïskolven vinden die vacuüm verpakt zijn. Wrijf ze goed in met een heerlijke kruidenolie of een andere, kleverigere kruidenrub en leg ze mee op de grill.

Besmeer stukken stokbrood met knoflookolie en leg ze even mee op de grill. Zo heerlijk, alleen daarvoor zou je al uren zitten kullen met die hete kolen.

Gepofte aardappel is bij ook een eregast, al is het niet om onmiddelijk te eten. Meestal leg ik de aardappels, ingewikkeld in folie, op het einde tussen de kolen. Ik sluit mijn BBQ en een paar uur later zijn de aardappels klaar en kan ik er volgende dag mijn tanden inzetten.

 

Wil je graag alle BBQ-recepten van TeaBoon bekijken? Dat kan hier.

Voor de bovenste en onderste foto kan ik rekenen op de tafelspullen van Rakrili.

– Veel grill-plezier! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *