De freakshake werd geboren in Australië, maar ondertussen is het ook hier in het noorden helemaal ingeburgerd.
Persoonlijk vond ik het idee van deze drank / dessert echt belachelijk en aanstellerig. Tot het moment ik er zelf eentje had genomen in een vegan zaakje in Leiden. Ik begreep plots waar heel die commotie vandaan kwam.
Een freakshake is niet enkel een streling voor het oog, fotogeniek, fleurig, maar ook nog eens echt lekker. Een drankje en heerlijk knabbels tussendoor. De smaken mengen zichzelf heerlijk in je mond.
Het idee is simpel: je combineert een schuimige milkshake met lekkere brokken zoals stukken brownie, chocoladeschaafsel, gedroogde bananen, karamel, stukjes fudge, marshmallows … Er zijn zelf mensen die het combineren met hele doughnuts. Om de zoete brokken niet te laten zakken in je milkshake raad ik aan om een flinke toef plantaardige slagroom te spuiten of zelf een soort van soft ice te kloppen en dat bovenop je drankje te scheppen.
Zo ga je te werk
Je doopt je glas in gesmolten chocolade en je haalt het vervolgens door crunchy zaken zoals bresiliennenootjes, discobolletjes …
Maak eens een rocky road-rand.
Dit laat je zo opstijven in de koelkast of vriezer.
Ondertussen maak je de milkshake. Daarvoor kan je het recept gebruiken van mijn heerlijke aardbeienshake of ijskoude pindashake.
Je giet de milkshake in het gekoelde glas. Daarop spuit je vegan slagroom, chocomousse of schep je het geklopte ijs en bestrooi je het geheel met stukjes noot, brokjes cake, stukjes koek, kleine partjes vers fruit, granola … Eventueel overgiet je alles nog met een dun sliertje ganache of karamelsaus.
De kunst van het verorberen
Nu komt het moeilijkste deel, je freakshake consumeren. Je wil uiteraard niet je brouwsel over je lijf krijgen. Een strootje om te drinken en / of lepel zijn dan ook aangewezen om het eerste deel op te smullen. Nadien kan je hem gewoon zo opdrinken. Zo nu en dan knabbel je aan de rand van je glas.
De combinatie van de crunchy knabbel en het sippen is echt heel fijn. Door dit afwisselend te doen krijg je ook meerdere smaken.
– Smossen maar! –
Goed idee om met jeroen te maken, want die blijft nu voor heel de tijd bij ons…..
Misschien leuk om gelijk deel te nemen aan de wedstrijd die vanaf 1 april start op mijn facebooktijdlijn. Maak er een eetbaar kunstwerkje van, Els!
https://www.facebook.com/1218473974928967/photos/a.1221876381255393/2572077752901909/?type=3&theater
Pingback:Een geslaagde paasbrunch - Tea Boon