Menu Sluiten

Karamelsaus voor de echte lekkerbek

Een overheerlijk straaltje karamel kan een toetje dat extra sparkeltje geven waarop het zat te wachten. En al zat het daar niet op te wachten, dan nog is het een meerwaarde.

Ik maak het niet zeer frequent klaar, gewoon omdat ik er moeilijk af kan blijven. En ik moet toegeven omdat ik snel afgeleid ben en zo nu en dan de suiker wel eens durf te laten aanbranden.
Om karamel te maken moet je echt bij je kookpot blijven staan om alles in de gaten te houden en daar ben ik geen held in. Gelukkig is dit de eenvoudigste karamel om te maken en kan er al minder snel iets mislopen.

Banaan-caramel.jpg
Banaankarameltaart

Ik raad af om dit te maken met kinderen, omdat de suiker heftige brandwonden kan veroorzaken. Bovendien raad ik ook niet aan om te snel te gaan proeven van je karamel. Voor je het weet, verbrand je je lippen. Yep, ik schrijf uit ervaring.

Eender eenvoudig aan karamel is dat je niet mag roeren in de pot. Je staat erbij en je kijkt er naar. Zet ondertussen wat muziek op, balk wat mee op de klanken en ga een staarwedstrijdje aan met de inhoud van je kookpot. Meer moet dat niet zijn.

Wat neem je klaar voor je start?

  • Om karamel te maken kan je best de kookpot kiezen met de dikste bodem. Dat maakt het leven al een stuk aangenamer.
  • Een kookthermometer is ook een handig speeltje in de keuken als je aan de slag gaat met kokende suiker (120°C). De mijne heb ik voor een appel en een ei op de kop getikt en het doet zijn werk prima. Wil je daar toch op besparen? Dan ga je de suiker op het zicht laten karameliseren tot alle kristallen verdwenen zijn en het een mooie amberkleur heeft.
  • Een houten spatel leg je ook best op voorhand klaar. Dit om op het einde de room door je kokende suiker te roeren.
  • Een onderzetter om je hete pot op het einde op te plaatsen. Dit is voor bij stap 2, net voor je de room onder je suiker gaat mengen.
  • Pannenlapjes om je hete pot van het vuur te nemen.

Caramelsaus.jpg

Na het eten van deze karamel begin je niet spontaan karamellenverzen af te draaien.

– Smakelijk –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *