Menu Sluiten

Ideeën voor originele salades

Salades kunnen een echte zelfstandige maaltijd zijn of heerlijke bijgerechten.
Op deze post zal je geen recept vinden, maar wel ideeën. Zo kan je inspiratie opdoen. Koken hoeft immers niet het klakkeloos opvolgen van aanwijzingen te zijn.

Durf warme en koude ingrediënten te stapelen op één bord. Of een mengeling van gegaarde en rauwe groenten zoals bij een overheerlijke en kleurrijke macedoine.

Ik vind het lekker en leuk om in plaats van een gewone burger tussen een broodje te plaatsen alles als slaatje te serveren. Stukjes brood even bakken met kruiden, groentenburger in dubbelsteentjes gesneden, gegrilde courgetteschijfjes en gefruite uiringen op een bedje van blaadjes sla en schijfjes tomaat en overgoten met een mayodressing.
Een salade maak ik ook vaak van de burrito. Ik serveer warme, volle rijst met daarop tofu op Mexicaanse chorizowijze, gepekelde uiringen, blokjes avocado met frijoles refritos en nog veel meer en daarin verse taco’s geprikt.

 

Met de klok mee. Start linksboven:

  • Rodenbietensalade met een fris laagje komkommer en scheuten
  • Ovengegaarde, kruidige aardappelpartjes met boerentenen, geroosterde paprika, kerstomaat, komkommer en zelfgekweekte raketsla overgoten met tahindressing
  • Burritosalade zoals hierboven omschreven

 

Het woord salade is lang iets geweest waar we toch wat argwanend tegenover stonden. Mits je als veganist verondersteld wordt op kroppen sla te leven en als je eens gek wil doen dan snipper je er een uitje over.

Zo hebben we echt meegemaakt dat men in een restaurant een stronk witloof op een bord had gelegd en dat was de maaltijd. Neen, we overdrijven een beetje. Het lag op een bedje van een verlept blaadje sla en een pluk peterselie. Zonder blikken of blozen durfden men dit op tafel te zetten!

Ik (Esther) had een haast aangeboren afkeer voor rauwkost mits mijn moeder het belangrijk vond dat ik flink slaatjes at. Die gruwelijke fletse bladen werden eerst verdronken in een bad van azijn en dan geserveerd. De toren van slazijn (sla + azijn = slazijn) leek maar niet te slinken al deed je nog zo je best.
Nog steeds ga ik in een grote boog rond de voorverpakte zakken sla.

Je zou voor minder dus angstaanvallen krijgen als je het woord rauwkost hoort.

Toch hebben we er ondertussen de smaak van te pakken gekregen.

Alles kan lekker zijn, zolang je het maar op de juiste manier weet klaar te maken.

Zelfs azijn op sla kan best ok zijn.

Heb jij zelf al gehad dat je tegen een muur van ongeloof opliep in een restaurant? Of net een chef die blij was om uitgedaagd te worden?

 

-Laat het ons weten-

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *