Wij gruwen nog steeds bij de herinnering aan de fletse groentenmengeling die men ons durfde voor de schotelen op schoolreizen. Men beweerde dat het een groentenmacedoine was. Naïef en jong dat we waren dachten we dat dit serieus was.
Esther moest tijdens haar koksopleiding een macedoine maken. Stante pede borrelden de kwalijke herinneren uit onze jeugd naar boven.
Met argwaan, maar toch dapper prikte ze met haar vork in de blokjes groenten. Gewapend met het idee dat het deze keer verse groenten waren, bracht ze aarzelend de vork naar haar mond en liet ze de groentenblokjes contact maken met haar smaaksensoren.Wat een smaken! Een beetje te omschrijven als een eetbare regenboog, zonder bling bling.
Sindsdien staat deze mengeling van rauwe, gekookte en gebakken groentenblokjes op het menu. Het is een lekkere, kleurrijke manier om restjes groenten te verwerken in een gezonde en smakelijke hap.
Voor dit gerecht telt “Hoe meer groenten, hoe meer vreugde.”
De groenten dien je allemaal in ongeveer hetzelfde formaat te snijden. Wij kiezen voor blokjes tussen 0,5 en 1cm.
– Groenten die rauw lekker zijn in een macedoine: komkommer, tomaat, radijs, koolrabi, avocado, …
– Gekookte groenten die een plaats verdienen in dit gerecht: Wortel, prinsessenbonen, erwten, pastinaak, knolselder, zwarte bonen, aardappel, rode biet, bloemkool, …
Als blokjes koken en laten schrikken. Ze moeten stevig blijven.
– Minder conventioneel is het om gebakken groenten toe te voegen, maar wij vinden het er perfect bij passen.
Wij eten het graag met de volgende gebakken blokjes: courgette, paprika, aubergine, champignon, …
– Laat het je smaken –