Menu Sluiten

Begin vandaag nog met roken!

We vinden het gewoon zalig als er soms een rokerig smaakje aan ons eten zit. Het geeft een extra diepte.

“Hoe bekom ik dat dan?” hoor ik je al denken.
Dat is echt niet moeilijk en je hoeft er niet per definitie veel tijd in te steken.
Hieronder overloop ik enkele manieren.

Liquid smoke / vloeibare rook

De naam zegt het zelf al. Dit is rooksmaak in vloeibare vorm.
Ideaal voor bv. in erwtensoep. Dan hoef je geen spekjes toe te voegen om diezelfde aangename smaak te krijgen. Of witte, stevige tofu in kleine blokjes snijden en deze bakken met enkele druppels vloeibare rook en sojasaus. Heb je instant heerlijke spekachtige blokjes. Ik gebruik het ook voor de kokosspeckjes. Met de witte tofu en vloeibare rook maar ik ook graag BBQ-tofublokjes.
Ik koop die van mij in een Amerikaanse winkel in Wilrijk, maar je kan het ook online kopen.

Gerookte paprikapoeder en gerookte chilipoeder

Hier heb ik het al eens eerder over gehad bij o.a. het recept over pastasaus met aardappel en tomaat. Het heeft een eerder zoete rooksmaak. De smaak zit al helemaal mee en de dieprode kleur doet me compleet overstag gaan. Je kan het online vinden, maar ik koop ze gewoon bij Albert Heijn, Oil & Vinegar of Dille & Kamille.

Rookoven

Dit is al een groter gevaarte om je keuken te zetten. Het is een soort braadslede met deksel. Je strooit wat houtstrooisel op de bodem en je plaatst je eten erboven. Je zetten alles op de kookplaat en je wacht tot het gaar is. Het loont de moeite.
Zalig om je aubergines te roken. Het heeft een erg gezellige smaak.
De meeste winkels met keukenaccessoires hebben dit in het aanbod.

Rookpistool

Een accessoire dat we zelf niet in ons bezit hebben, mits we alle bovenstaande zaken al in huis hebben. Het leek me erg eenvoudig in gebruik en de moeite om het aan te schaffen, maar Stefan vond en een rookoven en een rookpistool wat te veel in onze kleine keuken. Je moet wat houtstrooisel in een kuipje bovenaan het pistool doen. Je zet het pistool aan en dat verhit het hout. Met het pistool kan je gericht je rook spuiten op je eten. Met dit kan je dus ook dranken rokerig maken en zelfs rauwe zaken rokerig maken.
Sommige winkels met keukenaccessoires hebben dit in het aanbod en het wereldwijde web zal er ook nog wel een paar in het aanbod hebben.

Rookzak

Ook dat hebben we niet, omdat we al een gewone rookoven hebben. De rookzak is voor eenmalig gebruik. Ideaal als je twijfelt of je die rooksmaak wel lekker gaat vinden, of als je geen extra plaats wil afstaan om weer een toestel te zetten. Een ideale opwarmer om over te stappen op het echte werk.
Je schuift je te roken item in de zak, de zak gaat de oven in en roken maar.
De meeste winkels met keukenaccessoires hebben dit in het aanbod.

– Veel rookplezier! –

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *