Deze worteltaart moet je niet eten als je net op je gewicht ging letten.
Anderzijds zitten er wel worteltjes in waardoor je kinderen stiekem groenten kan voederen.
Deze taart is ideaal om te eten op een ietsje frissere dag. Kaneel, walnoten en zoete smaken hebben een mooi verbond gesloten in deze taart.
Stappenplan en ingrediënten
Kikkererwtenvocht (aquafaba), of het vocht dat je door de gootsteen giet als je een bokaal met kikkererwten afgiet, heeft geweldige eigenschappen.
Aquafaba kan je opkloppen, net zoals eiwitten. Fantastisch toch! Net zoals ei-eiwit moet je garde en bokaal goed ontvet zijn.
Als je kikkererwten wil eten, maar je gaat op dat moment geen taarten of dergelijke bakken, vries het vocht dan gewoon in en neem het uit als je het nodig hebt.
Vergeet het niet te labelen. Laatst verwarde ik de verse bouillon met aquafaba. Mja, een zoete taart met groentebouillon was me iets te avontuurlijk.
Ik maakte al verschillende soorten meringue, macarons, chocolademousse, taarten en spekjes (marshmallows) met dit afgietsel.
Chiazaad is nog zo’n eivervanger. Je kan chiazaad vervangen door gemalen lijnzaad. Ik maal ook altijd mijn chiazaad. Als je het mengt met wat water dan zal je zien dat het een vreemde blubber wordt.
Gebruik liefst volwaardige kaneel van Ceylon.
Kijn naar de datum van je baksoda en bakpoeder. Ze verliezen hun werking na een tijdje en bovendie gaan ze dan een onaangename smaak aan je gebak geven.
Je dient je oven op voorhand voor de verwarmen. Merk je dat je taart na 60 minuten donker bovenaan is, maar nog nat binnen. Bekleed het dan met aluminiumfolie.
Walnoten kunnen nogal snel ranzig worden. Op deze link deel ik enkele bewaartips.
Je kan de taart afwerken met een yoghurtglazuur of Italiaanse meringue van aquafaba, gekarameliseerde noten, citroenrasp, citroenroom … De keuzes zijn legio.
Als ik een minpuntje moeten opnoemen over deze taart, dan is dat het feit dat ze niet erg eenvoudig uit de vorm is te krijgen na het bakken. Ze durft wat te blijven kleven aan de randen, waardoor haar looks er nog artisanaler zullen uitzien. Dus goed invetten en met bloem bestrooien die springvorm! En helemaal laten afkoelen in de vorm voor ze te willen ontvormen.
– Veel bakplezier! –
Geweldig goed uitgevonden. Het zal zeker lekker zijn. Bedankt voor het delen.
Bedankt voor je lovende reactie. Heb net hier een wortelcake (geen worteltaart) gemaakt met ananas. Dat frisse past mooi bij de zwaardere smaken van de wortelcake.