Menu Sluiten

8 handige bewaartips die doen verbazen

Noten die ranzig worden, kruidentuiltjes die verleppen, … Dat is verleden tijd met onze handige tips.

Bewaren van noten
Wij, van TeaBoon, eten erg veel noten. We kopen ze dan ook aan in grote hoeveelheden. Om noten niet ranzig te laten worden, steken we ze in luchtdichte potten en hup de koelkast in. Zo zijn noten heel wat langer houdbaar en blijven ze lekker krokant.

Bewaren van zaden en pitten
Voor zaden en pitten dien je dezelfde instructies te volgen als voor de noten.

Bewaren van kruiden
Als we kruiden in de tuin hebben, dan kunnen we niet vragen aan de planten om hun lekkere blaadjes aub niet allemaal tezamen te laten groeien. Kruiden in potjes aarde uit de winkel zijn niet erg lang houdbaar, omdat hun wortels te dicht bij elkaar zijn gepropt.
Er zijn enkele effectieve manieren om kruiden langer te bewaren.
Methode 1:  Je hakt ze fijn, steekt ze in ijsblokvormpjes en doet er een beetje water bij. En dan vries je ze in. Op deze manier heb je handige kruidenporties als je ze nodig hebt.
Methode 2: Wikkel de kruiden in een vochtig velletje keukenrol en steek ze in een plastiek potje en dan de koeling in.
Methode 3: Een takje basilicum gewoon in een glaasje water zetten. Deze gaat nieuwe wortels krijgen en je hebt zodoende een nieuwe plant. Deze methode gaat ook op voor (peper)munt, salie, rozemarijn, tijm, oregano, citroenmelisse en dragon.

Rozemarijn schiet wortel.jpg

Bewaren van avocado
Wil je deze vrucht lang bewaren? Dan moet je hem koel leggen. Hoe warmer, hoe sneller hij zal rijpen. Eens aangesneden zal hij snel reageren op de zuurstof. Laat de pit in de andere helft steken, op deze manier zal hij iets minder snel bruin worden.

Avocado met pit.jpg

Bewaren van lente-ui en prei
Gebruik de bovenste delen van de lente-ui of prei en laat een derde van de plant, met wortel, over. Zet deze in een glaasje water. Je zal zien dat er nieuwe lente-ui of prei zal uitgroeien.

Bewaren van banaan
Dat je een banaan niet in de koelkast mag bewaren, wist je waarschijnlijk al wel. Maar wat gedaan met een erg rijpe banaan? Pel hem, steek hem in een potje en vries hem in. Als je nadien cake, confituur, … gaat maken kan je deze banaan gewoon gebruiken. Gemixt met yoghurt is een bevroren banaan enorm lekker. Heb je in een wip een heerlijk yoghurtbananenijsje. Zoals je kan zien op de foto is het een ideale topping op je havermout.

havermout yoghurt en bananensorbet.jpg

 

Bewaren van tomatenconcentraat
Tomatenconcentraat verkoopt men in redelijk grote blikjes en je hebt er maar een theelepel van nodig. Je kan ze kopen in tube en dan blijven ze veel langer goed, maar als je ze in blik koopt dan ben je iets met de volgende tip. Doe het overblijvende tomatenconcentraat in kleine porties in je vriezer. Heb je weer een beetje nodig, dan haal je een blokje uit je vriesvak.

Bewaren van kokosmelk
Het gebeurt wel vaker dat we enkel het dikke, vette kokosdeel nodig hebben dat er in een blik kokosmelk zit. Vroeger stond dan dat waterachtige deel in een potje, in de koelkast en dan werd dat gewoon zuur. Weeral is het invriezen hier een goede truc voor. Neen, we hebben geen aandelen in diepvriezen.
Wordt er een curry of een currysoep gemaakt, dan komt deze minder vette kokosmelk goed van pas.

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *