Menu Sluiten

Chocomousse zonder ei of zuivel

We zijn hier nogal gek op chocolademousse. Ik heb dan ook verschillende recepten op de site staan. Zo is er chocolademousse met zijdentofu. Klinkt inderdaad niet geweldig, maar deze is ideaal om taarten mee af te strijken en om mooie toeven te spuiten. Het andere recept is chocolademousse met avocado en banaan. Ook die is heel geschikt om te spuiten en af te strijken of gewoon om zo op te eten.

Dit keer ga ik voor een chocolademousse met aquafaba. Spotgoedkoop en supersimpel om te maken.

Deze chocomousse is een topper van smaak. Hij is van structuur niet zo handig om te spuiten, maar wel perfect om zo te eten of als vulling van een taart. Maak eens een taartbodem met dit bliss-ballrecept en giet daarop deze chocolademousse en werk af met vers fruit of chocoladeschilfers. Een snelle taart is zo op tafel gezet.

Chocolademousse met AF

Ingrediënten en grondstoffen

Aquafaba is het vocht in een bokaal kikkererwten. Ik koop altijd kikkererwten zonder zout, al kan een snuf zout geen kwaad in chocolademousse.
Aquafaba kan je gewoon opkloppen zoals eiwit. Net zoals bij het opkloppen van eiwitten, dien je je kom en klopper te ontvetten.
Kikkererwtenvocht kan je heel eenvoudig invriezen, zo kan je altijd een portie achter de hand houden.

Om je chocolademousse nog wat meer cachet te geven kan je een scheutje likeur toevoegen, maar net zo goed een eetlepel koffie of andere lekkere smaakmaker. Wees niet te gul, want anders gaat het niet mooi opstijven.

Het kan zijn dat je chocolademousse wat te zoet is. Ik gebruik altijd chocolade van minstens 70%, maar dat is al redelijk puur. Begin met iets minder suiker en je kan nog altijd een extra schep toevoegen als het nodig is.

Chocolade smelten is heel eenvoudig in de magnetron op de ontvriesstand. Zo is de kans klein dat hij zal verbranden.

Niet te lang je chocolade onder de stijve aquafaba kloppen. Ook niet te ferm gaan mengen, want dan klop je alle lucht uit de chocolademousse.

Voor je gaat smullen hoor je de chocolademousse toch zeker 3 uurtjes te laten rusten in de koelkast.

Stappenplan chocolademousse met AF.jpg

Je hebt misschien speciaal een bokaal kikkererwten geopend om dit te maken en blijf je zitten met je kikkererwten. Maak van de kikkererwten eens deze pasteitjes.

Wist je dat je van aquafaba ook meringue kan maken?

– Laat het je smaken! –

 

6 reacties

  • TeaBoon

   Wat een leuke reactie. Zeker omdat ik net de reactie van Kristof had gekregen dat hij het een verschrikkelijke manier vindt om recepten weer te geven. Een fijne reactie, op het juiste moment voor mij!

  • TeaBoon

   Aaaah, eindelijk een eivrij en sojavrij receptje voor jullie! Als je de gesmolten chocolade heel voorzichtig en kort mengt dan zal hij lichtiger zijn, maar moeilijker om mooi in bakjes te doen. Doe je hem wat langer door, dan zal hij gemakkelijk te ‘gieten’ zijn (voor bv. een taart). Voor de foto’s heb ik het wat langer gemengd omdat het nu eenmaal mooier oogt 🙂
   Blij te lezen dat het het overzichtelijk vindt. Mocht je toch nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om ze te stellen, al ga jij je plan kunnen trekken na al je bakopleidingen.
   Onze Lucy (wit, behaard, 4-poten) is ook een dezer dagen jarig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *