Menu Sluiten

Wortelaméricain, de spread bij uitstek

Deze lekkere spread is echt helemaal niet moeilijk om te maken en wordt gemaakt van allemaal laagdrempelige grondstoffen.

Beetje zuur, ietwat pittig, tikkeltje zoet, erg hartig, dat maakt deze wortelspread tot een aantrekkelijke gast voor op de boterham.

Het leuke van dit recept is dat je zelf met verhoudingen kan gaan spelen. Ook andere smaakmakers toevoegen zoals een beetje currypoeder, wat selderzout, peterselie, vloeibare rook, kappertjes, kervel enz. Voel je vrij om het recept losjes te interpreteren.

Je kan deze américain ook gebruiken om kerstomaatjes op te vullen, of om op selderstammetjes, witloofkuipjes, blad Romeinse sla te doen.

Grondstoffen en stappenplan

Je hebt stevige wortels nodig voor het recept. Mijn voorkeur gaat uit naar stomen of roosteren in de oven met een beetje olie, maar koken kan net zo goed.

Je zal zien dat ik geen zout heb opgenomen in het recept. Ik stoom de worteltjes al met een snuf zout en in de mayo zit er ook zout. Dus even proeven is aangeraden voor je een klets zout toevoegt.

Dit recept kan pittige mosterd echt wel verdragen. Zo de mosterd die gelijk naar je neusholte stijgt, die bedoel ik.

Worcestershiresauce is niet zomaar vegan, dus als je een vegan variant maakt, dan ga je echt op zoek moeten gaan. Is het een verplicht item in het recept? Neen hoor. Voel je vrij om er je eigen draai aan te geven. Nog een leuke tip: zoek eens op hoe je worcestershiresauce moet uitspreken. Compleet anders dan je zou denken (behalve als je het al wist).

Ik maak “altijd” mijn eigen plantaardige mayo, omdat het veel goedkoper is en bovendien te eenvoudig is om het zelf te maken. Maak het wel een paar uur op voorhand, want de mayo heeft tijd nodig om op te stijven. Ah ja, het recept vind je hier.

– Veel smeerplezier! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *