Menu Sluiten

Halloween, zoete en zoute hapjes

Als ik aan Halloween denk dan schiet er gelijk een liedje door mijn hoofd dat gebruikt wordt in de animatiefilm: The Nightmare Before Christmas.

Een paar jaar terug vond ik aan Halloween eigenlijk geen lor aan.
Sinds ik rond die periode in Londen ben geweest ben ik er ook door gebeten. Zat ik rustig op een ondergrondse tram staan er zombies, heksen, misbaksels… rond mij. Doodserieus waren die aan het lezen in de krant, op hun telefoon aan het tokkelen, een praatje aan het slaan.
De sfeer was echt gezellig. Ik mag dan misschien wel in België zitten, maar dat wil niet zeggen dat ik die sfeer hier niet een beetje kan doen opleven.
Sfeermakers als eetbare schedels, afgehakte vingers, snoezige zombies enz. zetten de juiste toon voor Halloween.

Zoet

De vinger is gemaakt van marsepein, omdat dat resultaat realistischer is. De nagel is wel van rolfondant gemaakt. Het mes is ook van rolfondant. Om rolfondant eenvoudig te bewerken moet je het eerst heel goed kneden. Marsepein daarentegen moet je niet te veel kneden, want dat komt de olie vrij die van nature in amandelen zit.
Als het goed moet kunnen opstijven dan kan je maar best een snufje tylosepoeder door je fondant kneden.
Kleuren doe je best met gelkleuren, want anders gaat je fondant of marsepein te nat worden.
Voor je de fondant of marsepein gaat uitrollen dien je de ondergrond goed te bestuiven met maiszetmeel of iets dergelijk.

 

Met een pen met eetbare inkt kan je leuke boodschappen schrijven en details aanbrengen op je opgedroogde fondant . Dit soort decoraties staat niet graag vochtig. De meeste koelkasten geven best veel vocht af, dus deze versierde cakes horen daar niet thuis.

 

Een schedelkoek, gedecoreerd met royal icing en bloemen van fondant. Hoe je zelf die rozen kan maken vind je hier. De schedel werd gemaakt met een handige uitsteker.

 

Een gesloten fruittaart, maar geen klassiek patroontje, wel grappige schedels die gebaseerd zijn op de figuren uit de eerder genoemde animatiefilm. Een voedingsschaar of een heel scherp mes is aangewezen voor de mond en neusgaten.

 

Voor deze decoratie heb ik me laten inspireren door een geweldige illustrator: Edward Gorey. Soms is het gewoon leuk om in een bepaalde stijl te werken. Het lichaam van het grote figuur is hol, want anders zou dat behoorlijk zwaar zijn. Voor ik de figuren op de taart heb geplaatst, moesten ze een paar dagen uitdrogen. Anders zouden ze misschien verzakken en de rit niet overleven.
Decoraties van fondant kan je ruim op voorhand maken.

 

Hartig

Op een papier tekende ik een vleermuis. Die sneed ik uit en het papier gebruikte ik als sjabloon. De zwarte kleur verkreeg ik met zwarte cacao.

 

Een gesloten groentetaart met weeral die prachtige schedel. Je kan eigenlijk eender welk figuur uitsteken, afhankelijk van de gelegenheid.

 

Een verse tomatensaus als plas bloed en de bloemkool kreeg met een kleine ingreep hersenallure. Met mini-bloemkolen kan je op deze manier een sfeervol bijgerechtje op tafel zetten. Een grote is eerder geschikt als ovenschotel.

 

Deze knapperd draagt de naam Franke Rudy. Zijn soortgenoten zijn helaas ontploft tijdens het koken. Met een heel scherp mesje breng je insnijdingen aan in je aardappel. Doe dit niet te diep, want dan zal het net zo vergaan zoals de maten van de Rudy. De inkepingen gaan tijdens het koken meer openen. De ogen zijn gekookte zwarte bonen. Het bloed is een huisgemaakte chutney van tomaat.

Meer inspiratie voor Halloween? Enkele jaren geleden maakte ik er nog een post over. Deze vind je hier.

– Griezelen maar! –

3 reacties

    • TeaBoon

      Diene aardappel snijden was heel vermakelijk. Mijn collega’s hebben goed geholpen tijdens een +10 uur durende vergadering. Die van mij was niet de mooiste, maar is niet ontploft in de kookpot en de 2 anderen wel. Ik heb ook nog een wortel gesneden als vampier, maar die heeft deze ronde niet gehaald om een plekje te krijgen in deze post.

  1. Pingback:Halloweensnacks - Tea Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *