Menu Sluiten

Tarte tatin als ultieme afsluiter

Wie kan een tarte tatin versmaden? Tarte tatin als ultieme afsluiter. Een heerlijke combinatie van fruitig, sappig en karamel.

Een warme spie tarte tatin kan een prima zelfstandig toetje zijn maar gaat ook fantastisch samen met een bolletje roomijs of sorbet.

Rond het ontstaan van de beroemde, Franse tarte tatin is er een beetje getouwtrek. Hij is bekend geworden en vernoemd naar de zusjes Tatin die deze omgedraaide taart beroemd hebben gemaakt rond het einde van de 19e eeuw.

Eén van de zusters zou per ongeluk eerst de appelvulling in een vorm hebben gedaan en niet meer op het logische gedacht gekomen zijn om die er gewoon uit te halen. In pure paniek besloot ze de deeg gewoon op de appelvulling te leggen en het zo te bakken. Deze mislukking werd een hit!

Tarte tatin als ultieme afsluiter

Het is best spannend om deze taart te maken omdat je hem pas na het bakken helemaal moet omdraaien en dat je dan pas het resultaat ziet. Qua smaak kan ze echter nooit mislukken.

De meeste mensen kennen tarte tatin enkel met appeltjes, maar wij vinden de combinatie van appel en peer erg smakelijk. Of wat dacht je van enkele verse vijgen?
Erg lekker is het om amandelschilfers toe te voegen of een flinke snuf kaneel.

Stappenplan en ingrediënten 

Met deze taart beperk je de afwas tot het minimum. De pan waarin je in stap 3 alles bakt, gebruik je ook om je deeg op te leggen en integraal de oven in te schuiven. Uiteraard moet de pan dan wel een heft van metaal hebben. Heb je dat niet? Gebruik dan een ovenschotel om het in de oven te bakken.

Houd je van een echte karamelachtige smaak? Laat dan eerst de boter en suiker, zonder de appeltjes, bakken in de pan tot de suiker duidelijk is gesmolten en het een mooie amberkleur krijgt. Vervolgens kan je verder gaan zoals in stap 3 is weergegeven.

Haal het bladerdeeg een 7 minuten voor gebruik uit de koeling. Heb je nog restjes bladerdeeg over? Dan kan je er bv. kleine carré confituren van maken.

Wil je eens wat TeaBoon-taarten bewonderen? Dat kan op mijn Instagram-pagina.

– Bon appetit! –

6 reacties

 1. Veerle

  Ziet er heerlijk uit, Esther. Tarte tatin is mijn lievelingstaart. Jouw suggestie met peren én ijs ga ik zeker uitproberen.

 2. Danielle

  Ik vind een gewoon geschreven recept toch handiger in plaats van al dat gefoefel met pijltjes enz. Een “gewoon” recept kan ik afdrukken en meenemen in de keuken. Bovendien is er links op deze foto niet veel te zien, wat het allemaal een beetje onduidelijk maakt.

  • TeaBoon

   Bedankt voor je reactie Danielle. Dit is al een ouder recept. Ondertussen is de aanpak al iets veranderd. Ik blijf het wel visueel houden, omdat het voor mezelf gewoon veel aangenamer is om het zo te volgen. Ik heb dyslexie en een geschreven recept is dan niet meer zo gewoon. Hopelijk vind je de nieuwe recepten eenvoudiger om te volgen.
   Groeten
   Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *