Menu Sluiten

Krijg de kleren? Ja, maar kopen doe ik ook!

Ik ben geen echt modebeestje, maar ben toch ook niet geheel ongevoelig voor leuke kleren, toffe juweeltjes enz. Ik ben me heel bewust van de pluspunten van mijn lichaam en ook van de gebreken. Soms levert dat een flinke zoektocht op.

Voor mij moeten kleren niet alleen mooi aan het lijf staan, maar ook een mooi verhaal hebben.

Een paar opties

 1. Je doet niet mee aan kleding
 2. Je organiseert / gaat naar een kledingruil
 3. Je maakt zelf of je laat een kennis het voor je doen
 4. Je gaat naar een winkel die kleding aanbieden volgens de principes van eerlijke handel
 5. Je draagt kleren af van vrienden, familie …

Voor mij valt  1. uit de boot, dus ik ga ineens over naar 2. Ik ken in mijn leven maar 1 persoon die hier echt onder zou vallen en die gaat dit stuk dan ook niet lezen (ja vader, het gaat over jou).

Een kledingruil is leuk, maar er moet voldoende volk aanwezig zijn met jouw maten. Toch is het doorgeven van kleding zeer ecologisch en ook diervriendelijk. Misschien heb je op je werk ergens een klein lokaaltje, magazijn … dat leeg staat en kan je een ruilwinkel op je werk openen. Heb ik zelf een paar jaar geleden gedaan, maar het werd wel heel veel werk na een tijd, omdat het bleef en bleef groeien. Toch kan dit een enorm gevoel van verbondenheid geven en ook mensen die het niet zo breed hebben kunnen op een leuke manier zich in het ‘nieuw’ steken.

Voor 3. moet je al iemand kennen die kan naaien of je moet zelf aan de slag gaan. Ik heb geluk met de handige tante.
Om het helemaal duurzaam te houden kies je voor ecologische stoffen of zelfs stoffen die je hebruikt. Zo heb ik prachtige pyjama’s, gemaakt van oude lakens.

_MG_8437[1]
achter de schermen van Vanilia
Het meeste van dit stuk gaat over het 4de puntje. De winkels die nieuwe kleding aanbieden behandel ik straks hieronder. Ook een tweedehandswinkel is zeer ecologisch. Helaas lukt het me niet om te struinen tussen de spullen en er ware juweeltjes tussen te vinden. Een collega van me loopt altijd piekfijn rond met duur uitziende kleding en ze haalt haast alles bij de tweedehandwinkel. Ik kan het niet.

Punt 5 vind ik een leuke. Ik heb een nicht die me 1 keer om de 3 jaar een zak met kleding geeft, en daar vind ik meestal wel een paar heel leuke items tussen. Soms moet er wel een kleine aanpassing gebeuren, maar het werpt altijd zijn vruchten af. Van een kennis heb ik dan weer prachtige laarzen gekregen. Zelf vind ik het ook erg leuk om kleding door te geven en te zien hoe een ander het draagt.

 

Waar koopt deze Antwerpse vegan dan  toch haar kleren?

Transparantie van een bedrijf stel ik op prijs, de lokale economie steunen vind ik ook een troef. Voor mij voelt het ook niet goed aan als mens, dier of natuur worden uitgebuit.

HOST

In Berchem (Antwerpen) is er een leuke, jonge winkel met de naam HOST.
Het concept spreekt me qua karakter helemaal aan. Zowel bekendere, groene merken als kleine namen zijn in deze winkel te vinden. Het voelt fris en jong aan, waar jonge ondernemers ook een kans krijgen.
Het is een zaak waar de focus niet op vegan ligt, maar wel een verantwoorde productie en respect voor mens en natuur.
De aangeboden items zijn voor een uiteenlopend budget, wat voor mij heel fijn is.
De vrouwensectie is behoorlijk wat ruimer dan die voor de heren, maar het is wel een heel mooi aanbod voor de bewuste man.
Niet enkel textiel, maar ook juwelen, decoratie, zeep enz. zijn hier te vinden.
Ondertussen heb ik hier al een paar leuke shirts en sweaters gevonden en Stefan heeft hier kousen gekocht.

HOST
HOST | Berchem
Mandragora

Een adresje op’t Zuid in Antwerpen is, Mandragora. Het pand is gelegen op een heel mooie locatie. Het is één van de eerste bewuste winkels in Antwerpen en is een oude rot.
Een bewuste visie en bio is in deze winkel de rode draad. Biologische kledingmerken zijn hier troef.
Vegan is duidelijk geen prior en dat zie je wel aan het ruime aanbod wol en zijde. Anderzijds hebben ze ook veel hennep, katoen, bamboe waaruit ik als vegan kan kiezen.
Tijdens de soldenperiode breng ik graag een bezoekje aan deze winkel om hier een leuke broek van bv. linnen te scoren. Naar mijn aanvoelen is het niet de bedoeling om een jong en hip publiek aan te trekken, maar je beslist zelf hoe je iets combineert.
Er is enkel maar een selectie vrouwenkleding. Ondergoed is er wel voor iedereen.
Behalve textiel zijn er ook boeken en kinderspeeltjes.
Een fraaie boek kaarten kon ik hier niet laten liggen, net zoals de witte linnen broek waar ik een paar zomers veel plezier van heb gehad of de vlotte broek met jeans-uitzicht. Zoals ik al eerder schreef, weet ik wat de minpunten zijn aan mijn lichaam en de broeken van deze winkel lijken vaak wel mooi te passen aan dit kleine, goed doorvoede lijf. Hippe, jonge modellen staan nu eenmaal niet zo mooi aan dit onderstel.

Stay Gold. a vegan boutique

Een vegan winkel in het centrum van Antwerpen, wat een aanwinst!
Bij Stay Gold moet ik geen labels lezen, enkel maar keuzes maken en dat is niet altijd zo eenvoudig met zo’n leuk aanbod.
Niet enkel kleding bij Stay Gold, maar ook juwelen, snoepjes, kookboeken, verzorgingsproducten … Het is een modern en fris aanbod.
Vooral de hoeveelheid schoenen is opvallend. Frédérique, de behulpzame dame van deze winkel, heeft ervoor gezorgd dat er verschillende stijlen vertegewoordigd zijn.
Je zou denken dat ik de winkel zou verlaten met één van de prachtige keukenschorten die er hangen, maar het was het kookboek van Jason Wyrick dat ik niet kon laten liggen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: schoenen
Stay Gold | centrum Antwerpen
Supergoods

Er zijn van deze eerlijke kledingwinkel 3 vestigingen. Eentje in het centrum van Antwerpen, eentje in centrum Mechelen en ook nog in Gent.
Supergoods heeft een ruim aanbod aan fair trade-kleding voor zowel mannen als vrouwen. De bekende, eerlijke merken kan je hier vinden. Ook hier geldt weer dat de focus niet op vegan ligt, maar dat er absoluut wel vegan items zijn.
Ook hier kan je duurdere en betaalbare stuks vinden.
Niet enkel kleding kan je hier vinden, maar ook juwelen, cosmetica …
Een handige trui die ik vaak draag heb ik hier vandaan, alsook leuke armbanden.

FAAM

FAAM is een fair kledingwinkel vooral gericht op jongere vrouwen al is er ook wel een selectie voor de heren. Heel centraal gelegen in Antwerpen. In de winkel zelf veel bekende, eerlijke merken.
Ook hier is de kleding niet alleen vegan, maar er zijn heel wat stuks die wel helemaal ok zijn.
De prijzen zijn niet enkel voor mensen met een ruim budget.
Heel leuke kousen gekocht voor Stefan en voor mezelf een comfortabele jumpsuit en trui met mooi patroon.

Anders Getint

De Leuvense winkel Anders Getint is ook een vast adresje, of moet ik adresjes zeggen. Ze hebben wat verder namelijk ook een ruime winkel voor de kleintjes. De winkels liggen pal in het centrum, dus handig om binnen te springen.
Ook hier weer allemaal spullen van verantwoorde productie.
In deze kledingwinkel is vegan niet het streefdoel, maar er is een groot deel dat toch vegan is.
De prijs is gemiddeld. Degelijke kleding voor een eerlijke prijs.
Zowel het aanbod voor vrouwen, heren als kinderen is groot.
Niet enkel kleding hier, maar ook eco. alternatieven voor maandverbanden, beddengoed enz.
Vooral de collectie voor de heren vinden we leuk en de slipjes voor vrouwen. Laatst zag ik er een fantastische regenjas voor moeders die hun kind dragen met een draagdoek. Ik heb enkel katten, dus ben niets met die jas. Toch zou je haast aan kinderen beginnen voor dat item.

Anders getint
De oranje collectie van Anders Getint
Meer dan Mooi

Zowel een fysieke winkel in Zammel als een digitale winkel is Meer dan Mooi. Ook op beurzen kan je hen soms aantreffen.
Biologische kleding voor mannen, vrouwen en voor kinderen. Biologisch is dan misschien niet gelijk  aan vegan, maar hier bieden ze een ruim aanbod aan van vegan+bio.
De prijzen zijn heel gevariëerd.
Zoals vaak in kledingwinkels is het aanbod voor vrouwen ruimer dan die voor de heren, maar laat dat de pret niet drukken.
Niet enkel broeken, shirts en vesten, maar ook ondergoed, sokken, handtassen, decoratie enz.
Vanuit deze winkel heb ik een gigantisch grote, zilverkleurige elandenkop gekocht uit karton. Ook het truitje gaat al jaren mee en de slipjes zijn comfortabel.

meer dan mooi
Kinderslip van Meer dan Mooi
Erlich Textil

Erlich Textil is geen BeNeLux-bedrijf, maar van het buurland Duitsland.
De focus ligt bij deze online-winkel hoofdzakelijk op vegan en duurzame onderkleding voor heren, kinderen en voornamelijk vrouwen. De vrouwelijke modellen zijn echte vrouwen met soms eens een striem of met wat meer pak aan. Ik vind dat heel fijn om zo mijn ondergoed te kunnen kopen.
Hier moet ik geen samenstellingen lezen, want ze gebruiken geen wol, zijde, leder (voor een onderbroek lijkt het me ook heel erg onpraktisch als ze van leder zou zijn).
Een uitsluitend digitale winkel, zodat je zonder tussenpersonen je aankoop kan doen. Op die manier kan de prijs redelijk laag blijven.
Je zal elders wel al goedkopere body’s / rompers en slipjes gezien hebben, maar deze zijn van een heel degelijke kwaliteit.
Niet enkel slipjes, maar ook beddengoed, badgoed …
Ondertussen heb ik een paar leuke body’s en slips van deze winkel ontvangen. Het zijn degelijke spullen die ook sierlijk mogen zijn.

69095310_732154737214805_6240319525073124658_n(1).jpg
Een Erlich-model met het fijne ondergoed

Winkelen op verplaatsing

Als ik op reis ga zoek ik op voorhand altijd even op waar ik nog fair, eco. mode kan vinden. Op die manier leer ik buurten kennen die ik anders niet zou gezien hebben. Soms had ik dat zo willen houden en soms blijkt het echt de moeite te zijn.

Vanilia

Voor ik naar Nederland ga kijk ik op voorhand na of er een Vanilia is. Er zijn er behoorlijk veel verstrooid over Nederland, dus de kans is reëel.
Bij een ‘keten’ krijg ik altijd wat argwaan, maar hun verhaal is wel mooi en heel bewust. Ze ontwerpen zelf hun collectie en laten het maken in eigen atelier. Correct betaalde Turkse werknemers in hun eigen pand, mét warme lunch. Ze gaan in dialoog met Peta om samen te bouwen aan een meer diervriendelijke collectie. Mens en milieu zijn belangrijke waarden voor hen.
Ook hier weer een gemiddelde prijs om je in het nieuw te steken. Meestal bieden ze geen basic-spullen aan, maar kleding die in het oog springt. Prints, kleuren, structuren zijn alom vertegenwoordigd in de collectie.
Enkel vrouwenkleding zal je in deze winkel vinden.
Heel lang zocht ik een bruin zomertopje. Uiteraard kon ik dat hier wel vinden, omdat ze bij Vanilia wel eens iets anders doen dan wat de mode op dat moment aangeeft.

VAN. zwrtmy7Q
Een herkenbaar model van Vanilia, waar ze niet bang zijn van patronen

 

Ondertussen heb ik door mijn bewuste zoektochten een prachtige Weense jas van Anzüglich op te kop getikt om de winter tegemoet te treden, om over de handige trui maar te zwijgen die ik tijdens diezelfde reis heb gekocht bij Anukoo. Tevens heb ik degelijk ondergoed gekocht in Straatsburg bij Fibres & Formes en een zomertruitje bij Ekyog. Praktische vegan schoenen in mijn mini-maat in hartje Bristol van Collection and Co. En tijdens onze reis naar NY heb ik handige leggings van Maggie’s op de kop getikt. In Canada leuke schoenen, shirtje, armband …
De vliegtuigreizen waren me iets te onecologisch, dus dat doe ik intussen niet meer.

Het leuke van deze items zijn de herinneringen. Elke keer als ik ze zie zit ik in Trier, Breda, Londen, Stockholm … Die aandenken zijn voor mij een meerwaarde. Oh, wat wil ik plots op reis gaan.

Foto’s met toestemming van de winkels gebruikt.

– Eerlijk winkelen was nog nooit zo eenvoudig –

2 reacties

  • TeaBoon

   Wat fijn te vernemen dat je het bruikbare info. vindt.
   Omdat het veel kleine zelfstandigen zijn, staan ze ook open voor suggesties om o.a. eens kleinere of grotere maten in de collectie op te nemen. Ik heb echt heeeel kleine voeten en die zoektocht kan knap lastig zijn. Een grote keten gaat niet zo snel speciaal voor mij kleine schoentjes bestellen, maar een kleine winkel zal sneller in dialoog treden. Veel succes met de zoektocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *