Kaiserschmarrn is een heerlijke, Oostenrijkse variant op de bekende pannenkoek.
Het kenmerkt zich door zijn luchtige karakter en het feit dat de dikke pannenkoek in allemaal kleine stukjes wordt gesneden. Vaak kan je rozijnen in het beslag vinden.
Voor het opdienen worden de stukjes pannenkoek bestrooid met poedersuiker en kan je er nog een heerlijke pruimencompote bij serveren.
Loopt het water je ook al in de mond?
Ik maak graag eenvoudige gerechten.
Normaal wordt de luchtigheid van deze pannenkoek verkregen door de eiwitten stijf te kloppen en doorheen het beslag te scheppen. Maar daar wij geen eieren eten, valt er bij ons ook geen eiwit stijf te kloppen.
De oplossing? Baksoda met een scheutje appelazijn in het beslag doen.
Bovendien vind ik het heerlijk om amandelschaafsel toe te voegen aan het beslag.
Geen pruimencompote om bij de stukjes pannenkoek te serveren? Geen nood, een andere compote is ook lekker.
Tips
Voor kaiserschmarrn maak je je oude vertrouwde (ei-vrije), zoete pannenkoekenbeslag, maar dan iets dikker en luchtiger. Al dan niet met de rozijnen en amandelschaafsel.
Ik meet mijn beslag nooit af. Ik meng op gevoel alles in een kom tot het de gewenste dikte heeft.
Wat gebruik ik in mijn beslag?
- Bloem
- Suiker (wij gebruiken enkel ongeraffineerde suiker)
- Olie of margarine
- Melk (sojadrink heeft onze voorkeur)
- Zout
- Snuf baksoda (normaal zijn het opgeklopte eieren voor de luchtigheid)
- Appelazijn (echt zeer weinig, maar dat moet je wel gebruiken om de soda te laten reageren)
- Rozijnen (optioneel)
- Amandelschaafsel (optioneel, is een vrije interpretatie)
Deze heb ik vorige week voor het eerst geproeft in de Duitse Alpen. Zoooooooo lekker, ik ben er al meteen verslaafd aan geworden. Dit recept moet ik dus uitproberen!
Nodig een nest vriendinnen uit en smikkelen maar!
Er werd in de Alpen appelcompote bij geserveerd, dus ik ben benieuwd hoe de combinatie met pruimen zal smaken…
Pingback:De lekkerste suikerwafels zonder ei of zuivel – Tea Boon