Menu Sluiten

Geglaceerde, feestelijke groenten en co.

Zoet, zuur en zout in combinatie met de juiste kruiden en je krijgt een feestelijke glazuur.
Een behoorlijk eenvoudige manier om je tempeh, portobello, stukken aubergine … een feestelijke laag te geven.

Ik ben altijd op zoek naar lekkere smaakmakers voor groenten en zogenaamde vleesvervangers. Dat ik graag marineer wist je misschien al, maar ik vind het ook heerlijk om iets te bakken in een hartige glazuur zodat ze allemaal een smaakvolle coating krijgen.

Met deze coating zorg je ervoor dat zelfs eerder fletse groenten echt diepte gaan creëren. Een heuse revelatie om de ultieme umami-smaak te introduceren op je tafel.

pizza met kweeglacé .jpg
Pizza belegd met geglaceerde ui en bloemkoolroosjes

Ingrediënten en recept

Zelf moet je niet veel doen, je moet alleen wat geduld hebben tot het gaar is en alle smaken goed zijn opgenomen.

Ik maak het in een pan klaar, maar je kan ook kiezen om het in een gesloten ovenschotel te maken en dan geregeld wat vocht toevoegen zodat het niet gaat uitdrogen. Het tijdig bevochtigen moet je ook doen als je het in de pan maakt, daar kan je niet aan ontsnappen.

Je kan kiezen om grote paddenstoelen te glacéren, maar ook dikke plakken aubergine, plakjes tempeh, seitan … lenen zich hier prima toe. Zelfde coating, maar andere basis en je hebt elke keer een heel ander resultaat.

Werk je met paddenstoelen? Maak dan eerst de ui klaar en leg pas later de laag paddenstoelen bovenop met de rest van de coating. Anders gaan je paddenstoelen taai worden en dat is nooit lekker. Voor tempeh, aubergine … geldt dat niet en mag je ze gewoon gelijk bovenop de laag uien leggen.

Persoonlijk vind ik het het lekkerste als ik alles nog even kan opbakken in een pan met een bodempje olie. Dat geeft echt nog extra diepte aan de smaak.

Hier volgt dan eindelijk het recept. Te starten bij stap 1, het maken van de glazuur.

Glazuur met kweepeer.jpg

Laat me weten wat jij met dit recept gaat doen.

Houd jij ook van de schaaltjes en borden die op de foto staan met de pizza? Deze kan je zelf op de kop tikken bij eMmeLle.

– Smakelijk! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *