Menu Sluiten

Dalgona, warm of verkwikkend koud

Dalgona is een koffie-hype die naar hier is overgewaaid vanuit Korea.

Opgeklopte instant-koffie met water en suiker. Meer is het niet en minder ook niet.

Een dikke, schuimige, zeer intense koffielaag drijvend als een zalige wolk op je favoriete plantaardige “melk”.

Tijdens één van mijn reisjes door Nederland heb ik dit drankje leren kennen. Helaas sloeg het eigenlijk wat tegen. Voor mij was het absoluut niet zoet genoeg en ik vond het wat saai van smaak. Toch liet die structuur me niet los. Een half jaar later ging ik zelf aan het kloppen en stond de eerste Dalgona op het aanrecht.

Voor mijn persoonlijke smaak moet de koffielaag niet te dik zijn bovenop en mag het echt wel zoet zijn. Ik vind het heerlijk om met een speculaasje het schuim op te scheppen en zo ondertussen te nippen van mijn ijskoude drank (warm mag ook hoor, maar ik verkies koud).
Dat je neus in de schuim hangt maakt even niet uit.

Ook ideaal om een kleine dot op een toetje te scheppen, mocht je wat over hebben of een dessertje willen pimpen.

Grondstoffen en stappenplan

Het is gemaakt van gelijke delen instant-koffie, water en suiker. Zo eenvoudig is het.
Je kan het volgens sommige bronnen ook maken met granenkoffie. Helaas kreeg ik die bij ons niet erg schuimig. Niet slecht van smaak, maar niet het beoogde idee.

Je moet even geduld hebben tot het echt heel stijf wordt.
Ik doe het met mijn Kitchenaid en dan gaat het snel, maar het gaat ook prima met een gewone mixer en klophaken en zelfs met een gewone garde en heel veel armspieren.

Garneren mag maar moet niet. Verkruimelde koekjes, truffels, straaltje warme ganache… het kan en mag allemaal.

Je kan de schuimige koffielaag als onderdeel gebruiken voor een freakshake.

맛좋은

4 reacties

    • TeaBoon

      Het is ook gewoon om die chemische reactie te zien. Dat je zo’n koffiemengsel zo dik en schuimig kan kloppen. Alleen daarvoor al wil je het al eens maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *