Menu Sluiten

Bloemkool op Vlaamse konijnenwijze

Ik had na een hele dag niksen goesting in een gezellige maaltijd. Ik had nog wat ovenkroketjes in het vriesvak liggen en daar had ik best trek in. Bij kroketjes kan een sausachtige-maaltijd me heel erg smaken. Maar voor champignonragout had ik geen paddenstoelen in huis, dus dat kon het al niet worden. Ik greep mijn kookboek vast die ik had moeten kopen voor mijn opleiding van (hulp-)kok. Een boek dat niet erg zachtaardig is voor dieren, maar ik weet dat het anders kan.

Waarom konijn op Vlaamse wijze maken, als ik liever zelf voor proefkonijn speel? Dus het wordt bloemkool op Vlaamse konijnenwijze. Geef toe dat het wel leutig klinkt! Bloemkool in een heerlijke biersaus. De zachte bloemkool past perfect bij de eerder sterke smaken van de saus. De bittere smaak van bruin bier wordt gecounterd met de kruiden.

bloemkool op Vlaamse konijnenwijze.jpg

Ingrediënten en stappenplan

Voor dit recept heb je een bruin biertje nodig. Wist je dat niet alle bieren vegan zijn? Mensen lachen me er wel geregeld voor uit, maar het is echt niet zo ver gezocht hoor. De wijze waarop bier, wijn en zelfs sommige fruitsappen geklaard worden gebeurt nog steeds met o.a. gelatine. Gelukkig zijn haast alle Belgische bieren vegan, dat maakt het leven al een pak eenvoudiger.
Sommige koks voegen peperkoek, bloem en brood toe aan konijn op Vlaamse wijze, maar ik wil het graag glutenvrij houden zodat iedereen kan mee-eten. Het binden van de saus doe ik dan ook met maïszetmeel, maar kan net zo goed met arrowroot. In het recept spreek ik over ‘gebroken maiszetmeel’, dat wil zeggen dat je het al moet mengen met een beetje water.
De smaak van peperkoek benader ik met een snufje speculaaskruiden. Niet te veel, maar net voldoende om wat extra diepte te geven aan de smaak. Bovendien heffen die kruiden het bittere van het bruin bier op.
Edelgistvlokken geven er een extra smaak aan en kan je vinden in de vegan speciaalzaken en in natuurwinkels. Het is niet hetzelfde als gistpoeder om je gebak luchtig te maken.

bloemkool op Vlaamse konijnenwijze

– Laat het je smaken! –

6 reacties

 1. Veerle Schelfhout

  Ik hou van bier en van bloemkool (in deze volgorde) en zal je recept dan ook graag uitproberen. Mét de aanbevolen kroketjes.

  • TeaBoon

   Hier alles ok. Wel wat vreemd omdat we allemaal in lockdown hebben gezeten hier in België. Nu zijn ze de regels aan het versoepelen, dat doet raar en het is zelfs wat aanpassen. Gelukkig heb ik mijn keuken om in te vluchten. Hoe gaat het daar bij jullie?
   Wat leuk dat jij je man zo kookopdrachten kan geven. Ik ben benieuwd hoe het hem zal vergaan dit recept.

   • afwaswater

    Heerlijk gerecht, dank jullie wel! Onverwacht warm (heel fijn, we zitten hier nu mid-winter 🙂 ). Manlief kookt graag en lekker en vind het ook een fijn (en lekker) recept.
    Blij om te horen dat het goed met jullie gaat. De nieuwsberichten stemmen niet heel vrolijk. Hier gaat het gelukkig goed en mag er weer van alles. groetjes en fijne zondag, Hanneke

    • TeaBoon

     Hanneke, wat fijn om te lezen dat het jullie zo smaakt. Ik vergeet soms dat het bij jullie al een heel ander seizoen is dan hier aan de andere kant van de wereldbol. Een gerechtje dat helemaal bij het seizoen daar past.
     Nieuwsberichten stemmen vaak niet vrolijk. Het zou zo fijn zijn als het meer gericht zou zijn op al het mooie, maar of mensen daar op zitten te wachten is maar de vraag.
     Ik ben blij te lezen dat alles goed is met jullie. Groeten daar aan je man en knuffel aan de viervoeters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *