Menu Sluiten

6 alternatieve pastasoorten

Er zijn tegenwoordig waanzinnig veel soorten pasta’s te vinden in de winkelrekken. De meest gekende, hier in het Westen, zijn de soorten van tarwe.

Wij vinden dat ze nogal eenzijdig van smaak kunnen zijn. En het hoort net een meerwaarde te zijn om je saus eer aan te doen door er een toepasselijke pasta bij te serveren.

In deze post overlopen we verschillende soorten (vooral glutenvrije) deegwaren en waar ze heerlijk bij te combineren zijn.

 

  • In heel wat grootwarenhuizen verkoopt men tegenwoordig rode linzenpasta. Deze penne of spirelli past prima bij een ‘bolognaise’. Deze deegwaren vullen de rijkelijke tomatensaus prima aan.Ze drogen wel erg snel uit. Restjes dien je nadien weer te koken.
Linzenpasta met bolognaise.jpg
Linzenpasta met bolognaise in duivenschaaltjes van Renate Els Aerts

 

 

  • Of wat denk je van een groene erwtenpasta om te serveren bij een roomsaus tjokvol groene groenten? Met een tomatensaus beviel het ons heel wat minder, maar met een roomsaus doen deze spirelli of penne het echt goed.
erwtenpasta.jpg
Groene erwtenpasta met tuinbonen en spinazie

 

 

  • Een andere favoriet van ons is bruine rijstpasta. Deze is helaas niet zo eenvoudig te vinden en je zal al speciaal naar een grote natuurwinkel moeten gaan of online kopen. Dit is iets totaal anders dan gewone rijstnoedels en zijn daar niet door te vervangen. Bruine rijstpasta heeft qua smaak en structuur erg veel weg van klassieke witte tarwepasta, maar dit is gemaakt van volle rijst waardoor je sneller een verzadigd gevoel zal hebben. Wij zijn echt erg grote eters, maar van deze penne of spirelli krijgen we ‘slechts’ één grote portie op.
pasta met aardappelsaus
Bruine rijstpasta met aardappeltomatensaus

 

 

  • Nog een speciaal geval zijn de noedels van zoete aardappel. Deze kan je vinden bij de toko. Je kan ze gewoon gebruiken zoals elke andere glasnoedel. Heerlijk in een wokschotel of in de soep. Of samen met groenten, als vulling van een loempia.
Noedels van zoete aardappel
Pittige kikkererwten en tofu met noedels van zoeten aardappel

 

 

  • Niet glutenvrij maar wel zeer lekker zijn de eivrije egg noodles. Daar er heel wat Indiërs zijn die geen eieren eten, zal je ze kunnen  vinden in de plaatselijke Indiase handel. Ondertussen hebben we al heel wat van zulk een kleine winkeltjes bezocht en overal kwamen we deze noedels tegen. Ook deze zijn heerlijk in een roerbakschotel.
Einoedels zonder ei
Wokschotel met eivrije egg noodles

 

 

  • Iets meer werk, maar wel de moeite is het om zelf je pasta te maken. Esther eet graag speltpasta, maar deze kost veel in de winkel. Hem zelf maken kan dan een oplossing zijn. Het is een erg groot verschil met de gedroogde deegwaren die je in de winkel koopt. En als je maar voor 1 of 2 mensen kookt, heb je eigenlijk geen reden om het niet zelf te maken. Het duurt niet lang om pasta te draaien en het moet maar heel erg kort gekookt worden. Qua tijd zit je haast gelijk om de conventionele pasta te koken.

 

We hebben ook al heel wat soorten geprobeerd die ons minder wisten te bekoren. Zo zijn we echt zot van haver, maar haverpasta was geen schot in de roos.
Zwarte bonenpasta rook niet enkel wat vreemd, qua structuur en smaak wist hij ons ook niet om zijn zwarte noedelvingers te winden.
Maispasta moet je tijdens het koken goed in het oog houden of hij verliest helemaal zijn structuur. Of je eet graag een pot slijm…

Over pasta gesproken. Wist je dat er zelfs een kerk van het vliegend spaghettimonster bestaat sinds 2005?

Meer en andere werken bekijken van Renate Els Aerts (zie foto linzenpasta)? Dat kan via haar site, facebook.

– Tot de volgende –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *