Menu Sluiten

Zijdezachte soep met bataat & koraallinzen

De muze van de soep

Tijdens de feestdagen heb ik echt walgelijk lekkere soep gegeten bij de vriendin van mijn vader (stiefmoeder klinkt zo akelig.) Helaas schrijft het mens niet op wat ze doet en moet je het hebben van de ‘overleveringen’. Misschien moet ze een blog starten waar ze wel verplicht voor is om haar recepten op te schrijven. Het is maar een hint.
Soit, Els haar soepen zijn altijd overdreven lekker. Zelfs ’s avonds in bed waren we hier thuis nog aan het praten over die soep. Ik denk ook nog steeds vol heimwee terug aan haar champignonsoep die ze een 10 jaar geleden eens heeft gemaakt. Echt, niet normaal lekker.
Ik ben opgevoed zonder soep. Ik heb dientengevolge een soeploos bestaan gekend en ik heb dat ook nooit gemist. Je kan moeilijk iets missen als je het niet kent. En toen kwam dus mijn vader op de proppen met Els. Els die uiteraard meer kan dan enkel fenomenale soep maken, maar in deze post gaat het nu over soep. Laten we daarom bij de soep blijven. De soep die ik laatst te eten heb gekregen van haar heeft me geprikkeld om zelf aan het experimenteren te slaan.
Voor dit recept is Els mijn muze geweest. Ik hoop maar dat de soep jullie goedkeuring wegdraagt.

bataatsoep.jpg

Ingrediënten en stappenplan

Om het vorige recept, de fluwelen koraallinzencrème, te maken heb je misschien speciaal koraallinzen gekocht. Die heb je nu ook weer nodig. Komt dat even handig uit!
Koraallinzen heb je snel tot moes gekookt en dat is de bedoeling voor deze soep.
Ook de kokosnootaminos die je voor het vorige recept nodig had, ga je nu weer kunnen gebruiken. Dat flesje krijgt geen kans om stof te vergaren, achteraan in je kast.
Ik koop mijn kokosaminos bij Three By One. Het mooie verhaal achter het product bij deze firma spreekt me aan.
Tahin komt wel in meer van mijn recepten terug. Tahin is sesampasta. Het past qua structuur helemaal bij de linzen en bataat.
De paprikapoeder die ik gebruik is bij voorkeur de gerookte versie. Het geeft echt extra diepte aan de smaak en is toch niet te opdringerig.
Als garnering ga je een beetje citroensap naar smaak moeten toevoegen, kokosaminos en hete saus.
Heb je totaal geen hete saus in huis? Kijk dan eens of je ergens chilipoeder hebt staan. Het moet niet veel zijn, maar dat breekt met het zoete van de bataat.
Optioneel zijn pinda’s voor de crunch, gefrituurde sjalotjes voor een hartige hint, gesnipperde lenteui voor een frisse knipoog.

bataatsoep stappenplan.jpg

2 reacties

 1. Els Aerts

  Bedankt beste ‘nep’. Het is een hele eer vernoemd te worden op je blog. Gij hebt me ook al geïnspireerd hoor! Niet alleen met je blogs maar ook met wat je dikwijls vertelt rond eten en koken.
  Blog is niet aan mij besteed, ik ben een impulsieve kokkin. Kom nog maar eens een tasje soep eten dan kunnen we verder ontleden wat er zoal in soep kan en waarom jan janssen niet kan dansen😌

  • TeaBoon

   Misschien een blog starten met grappen en grollen?! Zonet kwam het raadsel nog in mijn hoofd op en moest spontaan lachen. Ik was de vloer in den blink aan het zetten, maar ik stond het te doen met een voze grijns dankzij Jan Janssen.

   Is de soep Elswaardig of ga ik hier af als ne gieter? 😀 Er zit geen fermentatie in, dus dat is al een strafpunt, maar ik heb een legitiem uitvlucht voor dit tekort.
   Nodig me nog maar geregeld uit voor je soepjes zodat ik nog veel kan leren. Je frietes mogen er anders ook wel wezen.
   Confituur leren maken dankzij jou, papier leren scheppen dankzij jou, kaarden dankzij jou, waterkefiravonturen dankzij jou… Wat gaat er nog allemaal volgen? Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *