Menu Sluiten

Om de haverklap, overnight oats

Als we een volle dagplanning hebben, houden we van een vullend ontbijt dat toch liefst niet te lang duurt om klaar te maken.

Stefan is tuk op havermout en heeft me zodoende daarmee in contact gebracht. Nu is die warme gekookte brij helaas niet de meest aantrekkelijke hap.
Daar viel meer mee te doen, zo vond ik. Ook Maximilian Oskar Bircher-Benner, een Zwitserse arts, vond  rond 1900 dat er meer uit havermout te halen viel. Zo zag de Bircher muesli het daglicht: overnight oats (zo heten gewelde, ongekookte havervlokken), een laag yoghurt, geraspte appel, rozijnen, walnoten, kaneel.

birchermuesli

Ik laat me graag inspireren door de klassieke Bircher muesli voor ons ontbijt. Maar ik heb niet steeds tijd of zin om appeltjes te staan schillen en raspen, dus ga ik aan de slag met alle soorten fruit die in men visier komen.
Noten roosteren gebeurt ineens in grote hoeveelheden, zodat we een onuitputtelijke bron hebben om onze havermout mee te bestrooien.
Fruit uit de vrieser is ideaal als je in tijdsnood zit.

Overnight oats, kan je de avond voordien al weken en blijven enkele dagen goed in de koelkast.
Geen enkel uitvlucht meer om niet één maal per week dit zalige ontbijt te eten.

Yoghurt met vers fruit oa vijg

Wat heb je nodig voor een geslaagd en gevarieerd ontbijt zoals wij het graag eten?

  • Geweekte havermout (in bv. hazelnootmelk, amandelmelk …)
  • Verse vruchten (bv. geraspte appel of frambozen, schijfjes banaan …)
  • Mengeling van gedroogde stukjes fruit (bv. moerbei, veenbes, rozijn, papaja …)
  • Een flinke schep plantaardige yoghurt, kwark …
  • Mengeling van geroosterde noten, zaden, pitten (bv. hennepzaden, pompoenpitten, pecannoten …)
  • Zoetstof naar smaak (bv. ahornsiroop, agavesiroop, confituur …)

Yoghurt met vers fruit

Hoe maak je het?

Ik doe in een beker, bokaal, potje … een laagje droge havermout en ik giet daar een laag plantaardige melk of fruitsap op. De haver moet mooi onderstaan zodat hij kan wellen (een hele nacht).

Hierop schep ik een laag plantaardige yoghurt. Varieer eens met sojayoghurt, kokosyoghurt … Meestal doe ik dit ook al gewoon de avond voordien, zodat ik ’s ochtends geen extra werk heb.

Op deze laag yoghurt komt het fruit. Daarop giet ik meestal al mijn zoetstof. Ook dit kan gewoon ’s avonds gebeuren.

Net voor ik het ga eten werk ik het af met de noten en de gedroogde vruchten.

Nog meer haverpret beleven en zelf je granola maken aan de hand van mijn recept? Klik dan hier.

– Deel je favoriete combinaties hieronder! –

2 reacties

    • teaboon

      Pijnboompitten zijn prima, maar rooster ze voor gebruik. Anders geven ze een kleine hoeveelheid ‘gifstoffen’ af! Pijnboompitten passen qua smaak erg goed bij amandel. Misschien dus leuk om je haver een nachtje te weken in amandelmelk. Je gaat een zeer keizerlijk ontbijt hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *