Menu Sluiten

Herderstaart, zonder vlees, vol smaak

Shepherd’s pie is een smakelijke ovenschotel met hoogstwaarschijnlijk zijn roots in Engeland. Voor ongeveer 1850 noemde men dit gerecht cottage pie en werd ze oorspronkelijk gemaakt met resten vlees, maar daar doe ik niet aan mee.

Een ovenschotel vol groenten, saus en afgedekt met een heerlijke laag aardappelpuree.

Een gerecht waar je zowel jong als oud blij mee kan maken. Toegankelijke smaken, niet moeilijk te bijten en herkenbare smaken. Al verbaast het me om zo nu en dan te vernemen dat er mensen zij die absoluut geen aardappelgerechten lusten.

Grondstoffen en stappenplan

Een huiselijk gerecht waar je zelf nog wat mee kan spelen. Houd je van een scheutje wijn? Dan kan je dat toevoegen aan je saus. Niet allemaal dezelfde groenten in huis? Durf ze te vervangen door of vul ze aan met andere groenten.
Ook de hoeveelheden zijn geen exacte wetenschap.
Proef tussendoor of je het voldoende zout vindt.

Het plantaardig gehalt dat ik gebruik hang eigenlijk af van wat ik op dat moment kan vinden en meestal kies ik iets waar korting op is. Moet het glutenvrij zijn? Kijk dan uit dat je geen seitan neemt. Wist je dat er zelfs gluten in bouillon kan zitten?

Worcestersaus is niet vegan, maar er zijn tegenwoordig vegan varianten op de markt. Wel kan het moeilijk te vinden zijn in jouw buurt. Zelf heb ik het altijd al gevonden in grotere biowinkels, maar je kan ook recepten online vinden om het zelf te maken.

Ik heb geen recept toegevoegd voor aardappelpuree omdat je gewoon je eigen favoriete puree kan maken. Zelf vind ik het bijzonder lekker om het te maken met een scheut haverroom en een flinke schep edelgistvlokken. Die twee zijn ook verkrijgbaar bij TeaBoon. Voor je het op de bovenkant doet proef je even of het zout genoeg is.
Je kan heel leuke motieve maken in de bovenkant.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar deels grillen en deels oven voor het verder garen van deze ovenschotel. Door het onder de grill te plaatsen krijgt de bovenkant een heerlijke korst.

– Enjoy your meal! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *