Menu Sluiten

Heerlijke gepofte bataat met yoghurtsaus

 

Friszure yoghurtsaus past perfect bij de gepofte zoete aardappel.
Gekarameliseerde uiringen geven er nog extra diepte aan.

Gevulde bataat

 

Om het helemaal af te maken kan je er rode bonen of champignons bij serveren, gebakken in kruidige olie met heerlijk veel look. Of wat denk je er van om het te bestrooien met pitten en zaden? Kijk in je koelkast en voorraadkast wat dienst kan doen als topping. Ideaal om restjes op een smakelijke manier te verwerken.

Alle ingrediënten kan je in elke supermarkt vinden.

gepofte bataat.jpg

Om zoete aardappel te poffen dien je de schil eerst flink te schrobben. Dan prik je er verschillende gaten in.
Oven of micro?
Zoete aardappel poffen gaat razendsnel in de microgolfoven. Het duurt meestal nog geen 10 minuten, op hoogste stand, voor 2 stuks van normaal formaat. Kleintjes gaan nog sneller en grotere duren dan weer ietsje langer. Vergeet niet om halverwege de aardappels te draaien. Je kan er ineens een weekvoorraad in poffen, maar dan duurt het wat langer.

Te lang in de micro laten poffen maakt de zoete aardappel taai. Dus eens hij gaar is, neem je hem uit de micro.

Je kan hem ook in de oven poffen. Daarvoor moet je hem besmeren met olijfolie en in aluminiumfolie wikkelen. Het duurt 50 à 60 minuten om hem te poffen op 220C°. Heb je de oven al aan staan om brood enz. te bakken, dan kan je de zoete aardappels eenvoudig mee in de oven steken.

– Smakelijk eten en poffen geblazen! –

4 reacties

  • teaboon

   Bedankt voor het compliment, Petra. ♥
   Bataat kan snel te zoet uitvallen vind ik. Het is dan misschien wat vreemd om er dan net gekarameliseerde ui aan toe te voegen, maar dat geeft een zekere diepte aan de smaak. Het frisse van de yoghurt geeft een goede tegenbalans.
   Laat me zeker weten als je het gemaakt hebt! Stuur me ook gerust wat foto’s door. Ik vind het nl. altijd leuk om te lezen en te zien.

 1. Veerle Schelfhout

  Vandaag klaargemaakt als avondeten samen met een fris slaatje. 1 aardappel per persoon volstaat want het is vullend. Een overheerlijke combinatie van zoet en fris zuur (ik heb de lekker dikke Ijslandse joghurt gebruikt). Een zaligheid: zowel om naar te kijken om als te verorberen. Dit gaat meer op het menu komen. Gecombineerd met andere groenten heb je dan altijd een ander gerecht.
  Nog meer van dat, Esther!

  • TeaBoon

   Veerle, wat leuk dat jij je eigen toets aan het gerecht hebt toegevoegd. Je kan inderdaad eindeloos variëren en elke keer weer een nieuwe smaakervaring beleven.
   Wil je met ons delen welk fris slaatje je hebt gecombineerd met dit gerecht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *