Knopen doorhakken
Een vraag die ik vaak zie terugkomen “Welke melkalternatieven kan ik gebruiken?”
Er is inderdaad veel keuze en je wil misschien niet ineens 10 verschillende soorten kopen. Daar heb je groot gelijk in, want sommige alternatieven zijn toch wel zeer bijzonder van kleur, smaak en structuur.
Voor de plantaardige melkalternatieven is het zoeken naar je persoonlijke voorkeuren. Jij lust bv. sojamelk en ik ben daar niet gek van…
Nu denk je waarschijnlijk “Die maakt zich er gemakkelijk vanaf door te schrijven, probeer het zelf maar uit”.
Wel, ik had je al beloofd dat ik je niet aan je lot zou overlaten, dus hier volgt mijn lijstje.
De keuze van TeaBoon
Mijn persoonlijke voorkeuren:
- Voor room gebruik ik het liefste haverroom. Is redelijk dik en heeft geen opdringerige smaak in zoete of zoute bereidingen. Persoonlijk vind ik sojaroom veel te sterk aanwezig qua smaak en past dat niet bij veel gerechten
- Ongezoete sojadrank is perfect voor ‘kaas’saus, bechamel enz.
- Gezoete sojadrank is lekker in wafels, pannenkoeken
- Amandelmelk is heerlijk in cake
- Hazelnootmelk is erg sterk van smaak, maar in een appelcake is dat wel lekker
- Kokosmelk (niet de kokosdrink, maar echt de blikjes kokosmelk) is lekker in een curry
- Bruine rijst-melk (helemaal anders dan de gewone rijstmelk, die ik wat flets van smaak vind) is heerlijk voor bij ontbijtgranen, maar helaas niet eenvoudig te vinden
- Voor mijn zoete bereidingen gebruik ik graag een mengeling van verschillende plantaardige melken. Op die manier krijg je een mooie balans qua smaken
- Soms brengen ze ook echt vreemde ‘melken’ op de markt. Geen fan was ik bv. van de zwarte rijst-drank.
- Om melk op te schuimen voor bij de koffie of bij de chai kan je baristamelk kopen van Alpro. Deze is er met soja en haver. In koffie vind ik sojamelk wel lekker. Ik heb een stukje rond opschuimmelken geschreven
leuk om te weten,dank je wel
Dag Carla, mocht je zelf ook heerlijke alternatieven kennen dan mag je ze me altijd laten weten.
Ik leer echt nog wekelijks bij en dat wanneer ik al meer dan 15 jaar veganist ben. Er komen constant nieuwe producten uit.