Menu Sluiten

Tips om een perfecte kerststronk te rollen

Voor deze post ga ik ervan uit dat je al wel een smakelijk recept hebt voor biscuit of cake.

Stap voor stap leg ik je uit hoe je zelf redelijk eenvoudig een leuke cakerol kan maken.

Met plezier leer ik je een paar professionele tips die je heel eenvoudig thuis kan toepassen.

Vergaartocht

Ok, voor je van start gaat zet je een paar dingen al klaar, zodat je ze niet nog moet gaan zoeken:
Bakplaat, bakpapier, een zuivere afdroogdoek, ovenwanten, onderzetters

De hoekjes er niet aflopen

Voor je het beslag gaat uitgieten leg je een flink stuk bakpapier in je baplaat en je zorgt dat de hoekjes en randen mooi zitten. Het bakpapier moet de randen bedekken.Gewoon flink aanwrijven met je vingers volstaat om het papier een beetje glad te krijgen.

Een vinger

Je beslag mag niet te dik of de dun gebakken worden. Reken op een laag beslag van een vinger dik (ja, niet alle vingers zijn even dik. Het is bij benadering). Blijkt je bakplaat te groot te zijn? Noteer het bij je recept en maak voor nu gewoon wat extra beslag.

Droog of nat

Houd tegen het einde van je baktijd goed in het oog dat de cake niet te donker gaat kleuren. Als hij te lang bakt, dan wordt hij droog en dan zal het rollen moeilijker gaan.
Prik met een caketester of satéprikker om te testen of het beslag niet nog nat is want dat is ook niet lekker.

Handdoek in de ring

Eens gebakken, maak je de afdroogdoek volledig nat. Niet druipend nat, maar goed uitwringen. Met behulp van het bakpapier kan je onmiddelijk de hete cakeomgekeerd  op de natte handdoek leggen. Je trekt voorzichtig het papier weg en je rolt de cake gewoon op met de natte handdoek. De handdoek zit inderdaad mee opgerold in de cake.

Geduld is een mooie deugd

Je laat de cake met de handdoek in helemaal afkoelen voor je hem afwerkt.
De cake kan je gewoon ontrollen. In het midden kan het zijn dat hij een beetje gaat scheuren, maar dat gaat niet opvallen eens hij afgewerkt is.
Nu kan je de cake besmeren met wat jij lekker vindt. Wat dacht je van een dikke laag compote? Of een dun laagje botercrème en heel veel gehakt vers fruit! Maar ook ganache, praliné en gehakte chocolade is overheerlijk als vulling. De variaties zijn eindeloos. Heel je cake moet volledig besmeerd worden. Doe het niet veel te dik, want dan kan het er aan de zijkanten uitkomen.

Een grote rol

OK, je cake heeft een mooie laag gekregen. Nu ga je hem voorzichtig oprollen. Je begint op te rollen waar je voorheen eindigde met hem te ontrollen. De gescheurde stukjes zitten mooi in het midden op deze manier. Je kan de handdoek nog steeds gebruiken als hulp. Ik heb namelijk erg kleine handen en dan is een grote rol soms knap lastig om mooi te rollen. Door de handdoek kan ik de cake wat begeleiden. Rol de handdoek niet mee in je cake, want dat zou moeilijk te verteren zijn.
De naad leg je onderaan.

Naakt of bedekking?

Snijd de uiteindes met een gekarteld mes af en eet ze op. Voila, de zijkanten zijn nu al strak en proper.

Houd je net als ik niet zo van te veel crème enz? Dan kan je opteren om hem enkel nog net voor het serveren te bestuiven met poedersuiker of gewoon zo. Dat noemen ze een naakt gebak (verzin ik niet).

Wil je graag gaan voor een wow-effect? Dan kan je hem gaan afspuiten met botercrème.
Voor een ‘hout’effectje kan je met een zuivere kam (of je knipt kartels uit in een stuk stevige plastiek) golven trekken door je crème. Dus niet te diep. Nadien even bestuiven met wat cacao.
Je kan hem ook helemaal volspuiten met leuke toeven, of met een kleine palletmesje allemaal vegen aanbrengen of, of, of …

Laat de artiest die in je zit even helemaal loos gaan.

Ook vogeltjes boetseren? Dat kan via dit stappenplan. De takjes enz. werden gespoten met botercrème.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *