Menu Sluiten

Kiemen boordevol smaak

Ik vond in mijn kast nog stokoude bio-zaden van prei, radijs enz. Daardoor kwam ik op het idee om ze te laten ontkiemen en ze zo op te smullen.

Een broodje, rijstschotel, burrito, soep … krijgen een instant smaakboost door rauwe kiemen te gebruiken. Kiemen zijn niet enkel mooi, maar vooral heel lekker.

Scheuten zijn behoorlijk krachtig van smaak, dus ik raad aan om niet te overdrijven, want anders gaan ze te veel de smaak van je gerechten overheersen.

Dit is de ideale manier om kraakvers groen binnen te krijgen.

Je kan kiemen ook kant en klaar kopen in de ruimgesorteerde supermarkt, natuurwinkel en groentenboer. Ga je ze niet zelf kweken, maar gelijk kopen? Scroll dan helemaal naar beneden voor de smultips.

Scheuten

Welke zaden laten kiemen?

Radijs, kolen, prei, bieslook, bieten, raketsla, zonnebloempitten, peulen …
Men verkoopt speciaal kiemzaden, maar je kan ook de gewone bio-zaden kopen die je zo in de grond zou steken. Niet alle kiemen mag je eten.


Hoe zelf kweken?

Men verkoopt speciaal potjes enz. om zelf aan de slag te gaan, maar ik vind dat verschrikkelijk omslachtig.
Ik heb een zuivere doek van katoen (zonder wasproducten aan), die ik in een bak leg. Vervolgens laat ik het doek goed zompig worden met zuiver water. Daarop strooi ik gelijkmatig mijn kiemzaden. Ik zet dit op een lichte plaats (niet in direct zonlicht). Vervolgens voel ik dagelijks of mijn doek nog vochtig is. Is het eerder droog? Dan spuit ik zachtjes water met een verstuiver.


Wanneer oogsten?

Mijn kiemen smoor ik in de kiem door ze vroegtijdig naar binnen te werken.
Eens mijn scheuten een 1 à 2 cm zijn pluk ik ze. Ik heb niet graag de zaden op mijn bord en door ze te laten ontkiemen op het doek blijven de meeste zaden hangen. Hierdoor heb ik enkel de smaakvolle scheuten.


Bewaren

Eens geoogst kan je kiemen niet lang bewaren. In een goed gesloten potje in de koelkast bewaren en best binnen de 24 uur gebruiken.

Inspiratietips

Preischeuten zijn heel sterk van smaak, maar zijn heerlijk bovenop soep, bij een poké-bowl, of bij een roerbakschotel. Het is eens iets anders dan een gesnipperde lente-ui.
Luzerne is fijn in een wrap, broodje … . Het is heel zacht en fris van smaak. Ik vind het een aangename vervanger van een blaadje sla.
Radijsscheuten zijn behoorlijk pittig van smaak. Ik vind dat ze uitstekend staan bij een open boterham met daarop aardappelsalade en een paar van deze scheuten.
Broccolischeuten zijn een tikkeltje pikant, maar smaken overheerlijk bij een eenvoudig slaatje.

– Laat de jongelingen je smaken! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *