Menu Sluiten

Eetbare bloemen

De bloemetjes buiten zetten? Neen, strooi ze op je eten!

Bloemen op je bord zijn niet enkel mooi, maar kunnen ook zeer lekker zijn.

Een saai gerechtje kan plots helemaal blits en chic worden door het toevoegen van een paar bloemetjes.

Een eetbaar boeketje, waarom niet?

In ons tuintje kweken we enkele eetbare bloemen. Er zijn er uiteraard nog heel wat meer dan die ik hieronder opsom, maar met deze heb ik goede ervaringen. En dan heb ik volgende keer nog eens iets om over te schrijven (knipoog.)

 

De Oost-Indische kers

Van deze mooie ‘woekeraar’ zijn blad, bloemen en verse zaden eetbaar. Kleur van de bloemen gaan van geel tot rood.
De smaak? Lekker pittig. Heeft iets weg van een cress.
Hoe te gebruiken? De bloemen zijn decoratief en lekker op bijvoorbeeld een open boterham. De blaadjes zijn heerlijk gesnipperd in een aardappelsalade.
De verse, groene zaden zou je kunnen inmaken als kappers, maar daar heb ik nog steeds geen tijd voor gehad.
In de tuin? Is een heuse klimplant die zichzelf eenvoudig voortplant. Deze plant houdt niet van de koude en absoluut van de zon.

Haute dog
Plantaardige haute dogs met kleine blaadjes van tagetes, bloemen van de Oost-Indische kers, witte bloemenscherm van Chinese bieslook en groen met roze blaadjes van de boomspinazie

Calendula

Een felgele, soms oranje bloem waarvan de bloemen eetbaar zijn. Behalve leuk op het bord zou het bovendien erg gezond zijn. Zie je die grote gele bloemen op de citroencake bovenaan en aan de zijkant? Dat zijn goudsbloemen of Calendula.
De smaak? Afhankelijk van de soort een beetje peperachtig.
Hoe te gebruiken? Rauw zijn de bloemblaadjes een leuke toevoeging in o.a. een vrolijk slaatje. Je kan het ook meekoken met je rijst om het een gele kleur te geven.
In de tuin? Binnen de kortste keren heb je een prachtig bloemenveld van goudsbloem. Begin je dit jaar met 2 plantjes, volgend jaar heb je er 20. Calendula (goudsbloem) is bovendien goed voor de bodem. Calendula is niet vies van een flinke zonnestraal.

 

Driekleurig viooltje

Kleine vrolijke paarse bloemetjes met een wit en geel hart die in de tuin een bescheiden plaats innemen en op tafel direct een wow-effect geven.
De smaak? De meeste viooltjes hebben niet echt veel smaak. Kan je een ras vinden die geur afgeeft, dan raad ik aan deze te kopen.
Hoe te gebruiken? Je kan ze drogen om er thee van te trekken (bevat laxerende stoffen), maar ik verkies ze in de rauwe, kleurrijke vorm om op mijn taarten te doen.
In de tuin? Jaren geleden kocht ik op de markt 6 plantjes. Sindsdien heb ik elk jaar opnieuw viooltjes in mijn tuin staan. Je moet de oude bloemen wel in het zaad laten komen. Viooltjes staan liefst niet heel de dag te genieten van de zon en houden van een drankje op zijn tijd.
Chocolade kokoscake.JPG

Tagetes

Tagetes, afrikaantjes, stinkertjes. Allemaal namen voor een bloem die bij sommige mensen niet erg in de smaak valt, omdat je hem vaak in rijen ziet staan bij keuterboerkes. Een paar van de gele, rode blaadjes op een slaatje zijn anders wel een leuke toevoeging en minder kneuterig. Bovendien zouden ze ook medicinale eigenschappen hebben voor de mens. Dus misschien ze toch eens een kans geven in je bloemenperk? Zie je die geel met rode blaadjes op de citroencake bovenaan? Dat zijn de blaadjes van tagetes.
De smaak? Afhankelijk van de soort. De meeste hebben een kruidige smaak. Kneus een bloemblaadje tussen je vingers en ruik even, dan weet je ineens welke smaak je kan verwachten.
Hoe te gebruiken? Ik pluk de bloemblaadjes en strooi die over mijn eten.
In de tuin? Een makkelijke plant waar je eenvoudig zelf zaad van kan oogsten voor het nieuwe zaaiseizoen. Bovendien zou het goed zijn voor de bodem.

 

Chinese bieslook

Zowel het platte blad van Chinese bieslook als de witte bloemen die groeien als schermen zijn eetbaar. Als je even naar boven scrollt naar de foto bij de Oost-Indische kers, dan zie je gelijk een witte bloemscherm van de Chinese bieslook.
De smaak? Het is minder uiachtig en scherp dan gewone bieslook. Het heeft ook vaag iets van knoflook weg. Een meer uitgebalanceerde smaak dan de klassieke bieslook.
Hoe te gebruiken? Het blad snipper ik over toast champignon en de bloemen zijn een leuke toevoeging op o.a. een pasta.
In de tuin? Je kan kiezen om ze te kweken van zaad als ze splitsen. Beide methodes gaan prima. Het eerste jaar zijn het nog kleine plantjes, maar ze worden flinker na een paar seizoenen. Woekeren doen ze niet.

 

Daglelie

Een prachtige bloem waarvan knop als bloem eetbaar zijn. Je moet er wel snel bijzijn om de bloem te oogsten, want na een dag zijn ze meestal al uitgebloeid. Let wel, enkel de enkelbloemige zijn eetbaar. De meeste daglelies zijn geel of oranje, maar er zijn nog veel meer variaties verkrijgbaar.
De smaak? Afhankelijk van de kleur. De gele is eerder zoet. De donkerdere, rodere bloemen zijn meestal pittiger.
Hoe te gebruiken? Je kan de bloem rauw eten, vergelijkbaar met knapperige sla. Je kan ze ook vullen met bv. rijst. De knop kan je blancheren en ook bakken en als groente gebruiken in bv. een rijstschotel.
In de tuin? Bij mij staat het in de beschutting van een pruimenboom en een appelboom.

Collage zoetigheden met bloemen.jpg

Tulp

Door te beweren dat de tulp eetbaar is, heb ik op sociale media kwade reacties uitgelokt. De blaadjes van een onbespoten tulp zijn nochtans echt eetbaar. Ik heb me nogal aandachtig ingelezen in de eetbaarheid der tulpen, zodat ik jullie zeker geen blaasjes ga wijsmaken.
De smaak? Zeer afhankelijk van de soort. Er worden tegenwoordig speciaal tulpen gekweekt om een lekkere smaak te hebben.
Hoe te gebruiken? Snipper de rauwe bloemblaadjes over een salade en breng zo kleur in je gerecht. Eet er liefst niet te veel van (een paar bloemen.)
In de tuin? Eén van de eerste bloemen die uitkomen en je tuin kleur geven. Normaal moet je de tulpenbollen elk jaar uitgraven, maar daar ben ik te lui voor en toch heb ik nog steeds tulpen in mijn tuin.

 

Hibiscus

Een bekende tuinplant met fraaie bloemen. In onze tuin staat er een roze, maar bij mijn tante stond er vroeger een blauwe. Er zijn nog veel meer kleuren te verkrijgen.
De smaak? Eerder zuur.
Hoe te gebruiken? Ik gebruik ze als taartversiering, maar ze worden ook verwerkt in het heerlijke en momenteel hippe drankje bissap. Ook in thee en confituren kan de hibiscus zijn intreden maken.
In de tuin? Is niet groenblijvend, maar wel winterhard. Eenvoudig in verzorging. Staat graag te genieten van de zon.

 

Ik deel ook een heerlijk recept om zelf je seringensiroop te maken. Dat vind je hier.

 

Bloemen uit de winkel zijn helaas bespoten en daardoor niet geschikt voor consumptie!

 

Veel zaai-, oogst- en versierplezier!

2 reacties

  1. Els aerts

    Interessant, bedankt. Wij hebben veel hibiscus in onze tuin, ook vele scheutjes. Als iemand een scheutje wil laten weten!..
    Tulpen uit de tuin van niet bio bollen, zijn die eetbaar en veilig?

    • teaboon

      Het eerste jaar raadt men af om ze te eten als ze niet bio zijn. Dan kunnen ze een jaartje ontgiften in de grond. 😉
      Je mag het voorstel om je hibiscusjes uit te delen, gerust op mijn FB-pagina zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *