Menu Sluiten

Taarten versieren in TeaBoon-stijl

Ik maak graag taarten omdat ik graag pruts en mijn fantasie mag gebruiken.
Als ik gebak versier dan ga ik helemaal op in wat ik doe. Elke keer kijk ik anders naar mijn projecten en pak ik het elke keer weer anders aan.
Soms is een chocoladetaart heel basic en andere keren is het nogal overdadig.

Ik geef jullie een paar ‘versiertips’ om zelf aan de slag te gaan.

Boetseren.jpg

Je kan eenvoudige figuurtjes boetseren uit marsepein of rolfondant, maar je kan ook een figuur maken van je taart. Begin eerst eenvoudig.

Welk materiaal? In heel wat hobywinkels verkopen ze basissetjes van plastiek om marsepein of rolfondant te bewerken. Dat is ideaal en hoeft niet veel te kosten.
Een plastiek rolstok heb je ook nodig.
Wil je je taart echt gaan bekleden met rolfondant of marsepein dan ga je al specialere dingen in huis moeten halen. Die kan je vinden in de speciaalzaal of online.
Om uit fondant of marsepein haren, linten … te maken kan je een speciaal ‘pistooltje’ kopen.

Hoe begin ik aan het maken van een figuur? Ik zoek afbeeldingen op en ik kijk op youtube meerdere filmpjes. Op die manier heb ik bagage om aan de slag te gaan.

Marsepein of rolfondant?
– Marsepein is qua smaak heel wat fijner dan rolfondant (is gewoon suikerpasta), maar is moeilijker te boetseren.
– Marsepein gaat vet worden als je het te veel gaat bewerken.
– Was geregeld je handen met koud water als je met marsepein werkt.
– Marsepein is redelijk slap waardoor je voor een staand figuurtje, dun halsje … tandenstokers moet gebruiken om ze niet in elkaar te laten vallen.
– Bloemsuiker is ideaal om het kleven van marpein tegen te gaan.
– Plaats je figuurtje er op het laatste moment op, want marspein gaat ‘zweten’ in de koelkast.

– Rolfondant is geen meerwaarde op het vlak van smaak, maar je kan er op creatief vlak wel meer kanten mee uit.
– Rolfondant kan je in spierwit verkrijgen wat ideaal kan zijn voor oogjes enz.
– Kleuren zijn mooi en helder van rolfondant.
– Rolfondant is veel steviger dan marsepein en dat is ideaal voor grotere figuren of popjes die moeten staan.
– Als je een stevig figuur wil maken, dan maak je dat figuur best 48 uur op voorhand en je laat het zo drogen.
– Kleven van fondant onderdelen doe je met water.
– Maïszetmeel of bloemsuiker is ideaal om het kleven van rolfondant tegen te gaan.
– Plaats je figuurtje er op het laatste moment op, want fondant smelt weg in de koelkast.

Het aapje op de taart is niet gemaakt met marsepein of fondant, maar met dadelpasta. Heerlijk van smaak en je kan er minder complexe figuren mee maken.

Complexe figuren, zoals die pauw, nemen veel tijd in beslag om te maken. Begin daar enkel maar aan als je tijd hebt.

 

taartenverzameling.jpg

– Gesmolten chocolade of vloeibare karamel in een spuitzak met kleine opening en hupla, gewoon nonchalant spuiten (zoals de worteltaart linksboven).
– Als je een sjabloon op je koude taart legt en dan kriskras je lijntjes spuiten. Als je nadien het sjabloon verwijdert heb je het figuur nadien als uitsparing over (zoals de taart met C S).
– Je kan ook kiezen om iets minder willekeurig te spuiten en weloverwogen op de rand van je koude taart spuiten (zoals op de stronk of de lichtbruine taart onderaan).
– Gesmolten chocolade kan je ook uitsmeren of spuiten op plastiek. Als je de plastiek nadien weghaalt dan houd je leuke versieringen over (zoals de chocoladetaart rechtsonder en de chocoladetaart met de witte streep)

– Een andere leuke manier om je taart snel te versieren op een eerder nonchalante manier is om chocolade of noten fijn te maken en deze als lijn te strooien (de taart met de witte lijn).

 

laat de natuur je inspireren.jpg

Een paar welgemikte bloemen op een taart en onmiddelijk verkrijg je een verbluffend effect.
Gebruik geen giftige bloemen en als je bloemen eetbaar moeten zijn, dan moeten ze ook onbespoten zijn. Wil je weten welke bloemen eetbaar zijn? Klik daarvoor hier.

Wil je een boeketje op je taart plaatsen?
– Maak een ‘gat’ in je taart of cake om je boeket in te plaatsen
– Maak je boeketje en bind of plak deze samen
– Uit de stelen kan nog vocht komen, dus pak de stelen van het boeketje goed in met plastiek en kleef dat ook goed toe
– Moet het boeketje wel even bewaren op de taart? Ik doe natte watjes bij mijn stelen, voor ik ze met plastiek omwikkel
– Plaats het boeket op het gebak

 

Aarzel niet om nog vragen te stellen en deel gerust foto’s door van je eigen creatie.

– Versieren maar –

 

 

4 Comments

  1. Peggy

    Ziet er kei lekker uit en het poppetje kei schattig 🙂 Marsepein bewerking deed ik het liefste op school , bakker van opleiding 😉

    • TeaBoon

      Bedankt voor het compliment. Dat deel van mijn opleiding deed ik ook heel graag. De meeste klasgenootjes vonden dat een minder deel van de opleiding.
      Je mag me altijd foto’s doorsturen van je eigen creatie’s 😉

Geef een reactie