Menu Sluiten

Luie manchoorian, ideale doordeweekse maaltijd

Manchoorian is een Indo-Chinees gerecht en bestaat uit gefrituurde balletjes in een zalige saus.
Alle smaken komen in dit gerecht voor: umami, zoet, zout, zuur, pikant, bitter. Van dat laatste niet te veel en hoe pikant je het maakt bepaal je lekker zelf.

Normaal moet je zelf de balletjes maken, maar ook ik heb niet altijd tijd of goesting (zin) om balletjes te draaien en te frituren. Daarom dat ik dus met deze versie op de proppen kom.

De saus maak je wel zelf, maar je kiest gewoon je favoriete groentenballetjes en die bak je knapperig. Vervolgens spatel je ze voorzichtig door je verse saus en bestrooi je alles met gesnipperde lente-ui. Lekker eten hoeft niet nodeloos ingewikkeld te zijn.

Grondstoffen en stappenplan

Ik gebruik altijd tamari als sojasaus, omdat ze heel intens van smaak is. Voor dit gerecht heb je echt een hartige sojasaus nodig. Tamari is bovendien glutenvrij, wat niet het geval is voor de meeste sojasauzen.
Waar kan je sojasaus vinden? In elke supermarkt kan je dit vinden bij het aanbod ‘Wereldkeuken’. Ook biowinkels en toko’s hebben dat standaard in het aanbod. Je kan zelfs tamari kopen bij TeaBoon.
Geregeld hoor ik mensen zeggen dat ze geen sojasaus in huis hebben, want dat ze niet weten wat ermee te maken. Ik was verbaasd, maar nu ik over mijn verbazing heen ben sta ik helemaal klaar om nog wat receptjes te geven waar je de sojasaus in kan gebruiken:

Gemberpoeder of verse gember kan je in de supermarkt vinden. Verse gember vind je in de groentenafdeling. Maar omdat dit de luie versie is verkies ik ook luie gemberpoeder.

Wil je heel lui zijn? Neem dan gerust knoflook uit de diepvries. Die is al voorgesneden en dat scheelt weer wat in tijd. Het lekkerste is om echt zoveel (knof)look te gebruiken, maar ik doe dat zelf haast nooit, omdat ik een bijzonder zwakke maag heb. Ja, look = knoflook.

Voor de paprika zou ik toch willen vragen om verse te gebruiken, want dat scheelt aardig in smaak. Je mag eender welke kleur gebruiken, maar ik ben een “tikkeltje” gierig en de rode paprika is hier altijd goedkoper dan de andere paprika’s. Vandaar dus de rode paprika in mijn gerecht. Met 2 stuks kom je ook toe, hoor.

Als je maiszetmeel gelijk zou toevoegen aan je kokende vloeistof, dan ga je klontertjes krijgen en dat willen we niet, daarom moet je het eerst ‘breken’. Door een papje te maken kan je dit nog snel door de hete vloeistof mengen voor het al klonters gaat vormen.

Welke balletjes kiezen? Ik geef toe dat ik ze zelf graag maak als ik tijd heb, maar anders kan je in de vegetarische afdeling heerlijke groentenballetjes vinden die net zo lekker staan in dit gerecht.
Geen balletjes voor jou? Ik vind het ook heerlijk om gewoon flinke stukken groenten te gebruiken, die ik al toevoeg in stap 1.

Bij wat te serveren? Een beetje noedels of rijst zijn hier heerlijk bij. Het moet overduidelijk veel meer ‘saus’ zijn dan noedels of rijst.

Je kan de balletjes in deze saus ook serveren als voorgerechtje.

– Schroeien, inkoken en eten! –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *