Menu Sluiten

Ga aan de slag met restjes en zeg neen tegen voedselverspilling

Cijfers

Het gemiddelde cijfer van onze jaarlijkse voedselverspilling per persoon ligt enorm uit elkaar, afhankelijk welke bron je raadpleegt, maar het gaat wel telkens over extreme hoeveelheden. Sommige bronnen spreken over ‘slechts’ 50 kg. andere (de meeste bronnen) over meer dan 300 kg. Laten we even de ‘waarheid’ er tussenin nemen, dan gaat het nog steeds over een waanzinnig hoog getal. En door een gemiddeld cijfer te nemen doe ik de waarheid waarschijnlijk geweld aan. Sorry, waarheid!

Tijd om zelf eens uit te zoeken hoe we voedselverspilling kunnen aanpakken.

Algemene tips

Wij, van TeaBoon, zullen niet beweren dat we nooit eten moeten wegsmijten, maar ik heb wel een paar trucjes om dit te beperken. Bovendien zijn we zo’n schrokkoppen dat we al niet snel een overschotje hebben.
Zitten we echt met kleine kliekjes, dan vinden we het fijn om deze te geven aan familie en vroeger aan de buurvrouw. Dat wordt elke keer op prijs gesteld.
Het kan ook erg handig zijn als lunch. Zelf neem ik vaak een overschotje van het avondeten mee als middageten. Ik heb daar zelfs speciale thermo potjes voor gekocht zodat ik geen koud kliekje moet eten.
Gebruik ze eens om tussen je boterham te doen. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om een halfje paprika te grillen en mee tussen de boterham te steken.
Onze weckpotten zitten momenteel ook weer gezellig te borrelen om grote plakken pompoen, citroen … te fermenteren.
Ook leuk is een ‘restjesdag‘. Op een groot bord worden meerdere overschotjes in kleine stapeltjes en kommetjes gedaan en dan heb je een eigen versie van een tapasschotel. Gezellig en het is budgetvriendelijk.

Concrete tips

Overschotje rijst of pasta? Heerlijk in de soep.
Oud sneetje brood? Ik vries die enkele sneetjes in tot ik er voldoende heb verzameld om ze te gebruiken voor deze paprikadip of wentelteefjes.
Heb ik fruit dat zelfstandig dreigt om te toveren tot wijn? Dan pel, schel, ontpit ik ze en steek ik het in de vriezer. Nadien prima voor in confituur, chutney, onder de plant. yoghurt.
Restje dip of spread over? Gebruik het eens in een vinaigrette voor een eigenwijs slaatje.

Tomato Love

Heb je in de koelkast nog eenzame stukken groenten liggen die uiteindelijk een enkeltje richting afval krijgen? Ga dan liever aan de slag met deze recepten en tips om restjes in nieuw leven in te blazen. De recepten in de link hierboven zijn echte allrounders en sluiten geen restje uit.

Resten kopen

Tegenwoordig bestaat er ook de app too good to go. Het idee? Laat goed eten op je bord belanden en niet in de vuilnis. Lokale handelaren plaatsen hun overschotten online en jij kan thuis kiezen voor welk pakket je gaat gaan. Wat er exact gaat inzitten weet je niet. Wel kan je aanduiden of je vegetariër bent. Voordeel voor jou? Dat je een klad minder geld moet uitgeven.
Zelf hebben we geen gsm, waardoor we uit de boot vallen, maar soms hoor ik de mensen rondom mij vertellen over hun aankoop en ik moet toegeven dat het bijna kriebelt om me dan toch maar een gsm aan te schaffen.
In de meeste supermarkten kan je ook zaken in korting kopen die met de houdbaarheidsdatum flirten. Ideaal voor je budget en toch een lekkere hap.

Heb jij ook een leuk restverwerkend en tevens plantaardig recept? Aarzel niet om het met ons te delen.

– Bedankt voor het lezen –

5 reacties

  1. afwaswater

    Fijn, deze blogpost en met goeie tips. Steeds minder weg hoeven gooien is ook iets waar ik naar streef. Vooral zelfgebakken brood vind ik lastig, want dat blijft maar een paar dagen vers. In een dorpje vlakbij staat een kast waar je dingen kunt neerleggen (voor de liefhebber) die je als overschot in je tuin hebt (en niet zelf weggeeft of inmaakt), daar zijn we kort geleden ook mee begonnen. groetjes, Hanneke

    • TeaBoon

      Hey Hanneke
      Wat een leuk initiatief dat van de overschottenkast. Ik denk dan wel gelijk “Zijn er geen mensen die er ales in 1 keer uithalen?”
      Als er meer en meer van die zaken komen dan gaat dat de normaalste zaak van de wereld worden en dan krijg je een mooie cultuur van geven en nemen.
      Om je zelfgebakken brood langer vers te houden raad ik aan om meer water in je deeg te doen, zodat het haast een roerdeeg wordt. Zeker met stoom bakken en probeer eens zuurdesempoeder te halen in een natuurwinkel. Je gebruikt gewoon je gist zoals steeds, maar je voegt ook nog 10gr. zuurdesempoeder toe. Mijn ervaring heeft me geleerd dat brood dan langer vers blijft. Door de hoge hydratatie blijft het brood uiteraard langer vochtig en de zuurdesempoeder werkt als bewaarmiddel.
      Mits het bij jou ondertussen net warmer aan het worden is zou een recept van panzanella welkom zijn voor jou. Dat is een heerlijk Italiaans gerecht om restjes brood op te werken. Oude broodstukjes die je doordrengt met tomaat, vinaigrette en op smaak gebracht met basilicum, gesnipperde rode ui en eventueel komkommer en wat kappertjes. Toen ik het een keer maakte toen men moeder op bezoek was dan was ze eerst aan het mopperen omdat ik de oude restjes brood aan het verzamelen was thuis. Ik begon er een onoogelijk slaatje van te maken. Ze proefde van de panzanella en gaf toe dat dit wel een zeer lekkere maaltijd was. Mocht je nog eens een homp brood overhebben, denk dan aan de panzanella en ga even snollen op Google. Het recept heb ik hier nog niet gedeeld om je op de goede weg te zetten.
      Groetjes
      Esther

      • afwaswater

        Enorm bedankt voor de tips. Hier ga ik mee aan de slag. Zou zo’n vochtig deeg ook in de broodbakmachine werken? Zo’n panzanella klinkt heerlijk als lunch. En in deze tijd van het jaar staan er in de koelkast ook vaak restjes tomatensla, dus prima om te combineren. Overschotten delen spreekt me ook erg aan, tot zover heb ik nog niet gehoord of gemerkt dat er misbruik van werd gemaakt. groetjes, Hanneke

        • TeaBoon

          Ik had vroeger een oude broodbakmachine waar het vocht via de kneedhaak weg kon vloeien. Daar zou dat zeker niet bij gegaan zijn.
          Ik zou het deeg kneden en rusten met de machine en dan in een bebloemde vorm gieten. Want deze deeg kleeft ook harder dan andere degen.
          Dus neen, ik zou het niet durven te maken omdat het te hard zou gaan kleven in je vorm en dan heb je er ook geen lol meer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *