Je moet geen chocolatier zijn om een leuke chocoladedecoratie te maken en zo wat extra cachet geven aan je dessert.
Een paar zaken zijn belangrijk voor het smelten van chocolade
Niet te heet: chocolade kan niet goed tegen hitte en zal snel verbranden. Daarom smelt ik mijn chocolade meestel in de ontdooistand van mijn microgolfoven. Ik zet hem af als het grootste deel gesmolten is en dan roer ik tot alles uiteindelijk gesmolten is.
Geen vocht: gesmolten chocolade gaat kuren verkopen als je er koud vocht aan gaat toevoegen. Om die reden zal ik niet snel aub-bain-marie mijn chocolade laten smelten.
Lichaamstemperatuur: Om je chocolade mooi uit te laten harden moet je een juiste kristalisatie hebben. Daar zijn wel wat truukjes voor. Zelf doe ik het meestal gewoon door de chocolade grotendeels in de magnetron te laten smelten en dan de ongesmolten delen er flink doorroeren. Als hij te heet is, dan voeg ik behoorlijk wat harde chocoladeschilfers toe. Heb ik geen chocolade meer over, dan zet ik mijn kom op een vrieszak en roer ik flink op de bodem tot de chocolade de temperatuur van mijn lichaam heeft. Het beste meetinstrument aan je lichaam is je lip, al is dat niet heel erg hygiënisch.
De decoraties
Nopjesfolie
Je spatelt de gesmolten chocolade uit over propere nopjesfolie. Je laat het vervolgens zo afkoelen en je trekt heel voorzichtig de folie van de chocolade.
Vormen
Kleine vormen kan je gewoon helemaal vullen met je chocolade en zo laten uitharden. De kans bestaat dat je eerste batch niet goed wil lossen uit zijn vormen. Dat is omdat je vorm te proper is waardoor de chocolade wat gaat hechten aan je vorm. Als ze inderdaad blijven kleven moet je de moed niet opgeven. Smelt ze gewoon nog eens en giet ze in de vormen die je tussendoor niet nog even uitwast. Met een droge vod door je vormen gaan mag wel. Kleine ijsblokvormen zijn ideaal om chocolade in te gieten.
Spuiten
De handigste manier om chocolade wat nonchalant over een taart te drizzelen vind ik een medische spuit. Ik maak in dat geval een ganache van de chocolade. Dat zuig ik met de spuit op en daar ga ik mee aan de slag. Een naald is niet nodig voor het brutere werk. Voor kleine stipjes is dat wel handig.
Bolle kom
Je overtrekt een bolle kom met huishoudfolie. Met een lossen pols drizzle je nonchalant gesmolten chocolade op de bolle kom en laat je zo afkoelen. Je draait heel voorzichtig je kom om en haalt de kom weg. Nu pel je nog voorzichtiger de folie weg. Kleine stukjes zullen afbreken, maar dat is niet erg.
Fondue
Een klassieker is de chocoladefondue. Leuk om met kinderen te doen en mooi als decoratie.
Dompel stukjes fruit in chocolade en laat op een stukje bakpapier stollen.
Chocoladeschaafsel
Echt heel eenvoudig is het om te decoreren met geschaafde chocolade. Durf te experimenteren met verschillende schaven. Een dunschiller is ideaal, maar traag. Een gewone rasp gaat sneller, maar geef fijner schaafsel. Een gemberrasp geeft heel erg fijn schaafsel.
Als je een sjabloon op je taart legt dan kan je het met zeer fijn geraspte chocolade bestrooien en zo bekom je een leuk motief. Wel heel voorzichtig je sjabloon dan verwijderen, want anders valt het schaafsel waar het niet moet.
Wil je ook roosjes van marsepein of rolfondant leren maken met een stappenplan? Dat kan hier.
– Veel decoratieplezier! –