Menu Sluiten

Pain à la grecque en pain à la greque-wafels, zonder zuivel of ei

Pain à la grecque of brood van de gracht is een Brusselse specialiteit. Een rechthoekige, zoete plak bomvol kaneel.

Hoe komen die lekkernijen aan die naam?
Het product is ontstaan in de 16de eeuw aan de Wolvengracht en het brood werd door Augustijnen waarschijnlijk uitgedeeld aan de armen. Het brood had weliswaar compleet niets weg van het product dat we nu kennen. Hoe een roggebrood uiteindelijk dit koekbroodje geworden is weet men niet echt.

Nederlandse woorden werden verfransd en werden dan weer overgenomen door Vlamingen die deze kaneel”koeken” ook wel Grieksbrood noemen. Zo komt Brussel (Broekzele -> Bruxelles -> Brussel) aan zijn naam en net daar komt pain à la grecque vandaag, wat dus niets met Griekenland te maken heeft. Genoeg hierover, wan mijn kennis inzake ethymologie is beperkt om over mijn Frans nog maar te zwijgen.

Het fijne van dit koekbrood is de crunch van de suiker, de diepe smaak, de zalige geur.

Grondstoffen en stappenplan

Ik paste het recept aan, zodat het zonder eitjes gemaakt kan worden.

Dit recept is voldoende voor 2 flinke bakplaten vol.

Als ik kaneel gebruik, dan kies ik altijd voor stokjes die ik zelf maal, omdat de complexe geuren dan vrijkomen. De oliën in kaneel vervliegen redelijk snel. Door zelf elke keer een flinke portie te maken, heb je altijd kaneelpoeder van een goede kwaliteit. Dan moet je uiteraard kaneel kopen van een goede kwaliteit. Probeer altijd te gaan voor ceylon, die heeft echt veel meer smaak en diepte.

In stap 1 maak je een zogenaamde voordeeg.

Wees niet bang om in stap 2 je deeg lang te kneden. Door te kneden activeer je de gluten, wat de binding versterkt van dit gebak. Het zal elastischer worden door te kneden.

In stap 4 kan je kiezen tussen parelsuiker of een mengeling van ruwe rietsuiker en parelsuiker.
Wees absoluut niet te zuinig. Dat maakt het nt zo lekker en aantrekkelijk.

Stap 5 is de moeilijkste. Het is een zeer zacht deeg, dus niet eenvoudig om uit te rollen zonder dat alles onder het deeg gaat kleven. Bestrooi met de suiker die aan de zijkant is blijven liggen en opzij geduwd wordt door je deeg, die gaat anders toch maar verbranden in je oven. Een heel, heel klein beetje bloem kan helpen. Zet die troef tegen het einde in, want anders ga je het deeg vaak moeten bestrooien en dat zou de smaak te veel beïnvloeden.

Voor de wafels moet je stap 7 vervangen door een wafelijzer. Houd ze goed in het oog, want de suiker wordt snel heel donker en bitter.

Wel in de oven bakken zoals het klassieke recept? Elke oven is anders en ook de aangegeven temperaturen komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Zo is de temperatuur in mijn oven vooraan veel warmer dan achteraan. Het is dan ook ter indicatie dat ik het meegeef deze baktijd. Zelf houd ik er wel van dat hij krokant is gebakken, maar iets zachter is ook heel erg lekker en dan kan je ze invriezen.

Eens gebakken, best niet laten afkoelen op de hete plaat want dan slaagt de damp in het brood/ de koek en wordt het wak.

 

  

– Smakelijk eten (ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik niet weet hoe dat in het Brussels is) –

Kan jij me daarbij helpen? Laat het hieronder weten, ik ben erg benieuwd!

2 reacties

    • TeaBoon

      Wat ontzettend leuk om te vernemen. Ik ben benieuwd hoe deze Brusselse zoetigheid je zal bevallen. Hier valt het in de smaak. 2 grote platen zijn binnen de 48 uur volledig op, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *