Neen geen fudge, maar dikke, snoeperige karamel die je zo kan opsnoepen met de lepel. Salted caramel om je zo aan te vergrijpen.
Heerlijk om zo elke dag stiekem een lepeltje te snoepen, maar ook zalig op een pannenkoek, als pralinevulling, in een taart, op een ijsje, om door je browniebeslag te druppelen enz. Elke reden om dit goudkleurige goedje te gebruiken is goed.
Grondstoffen en stappenplan
Blonde suiker, kinnekessuiker, lichte basterdsuiker, veel namen voor één suikersoort.
Agavesiroop kan je in haast elke supermarkt tegenwoordig vinden. Meestal staat het bij de biologische producten.
Tegenwoordig heb je kokosdrink en kokosmelk. Kokosdrink is dat zoete spul in een brik, kokosmelk koop je meestal in blik en wordt o.a. gebruikt voor curry’s. De kokosmelk proef je nauwelijks tot niet in deze karamel, maar het dikke deel bovenop de kokosmelk maakt dat je karamel nadien ook wat dikker gaat worden. Heb je het niet in huis, maar wil je al aan de slag gaan? Neem dan zo vet mogelijke plant. room die je hebt staan.
Tijdens het koken is het nefast om in je suikermengeling te roeren. Hoogstens dat je helemaal in het begin eventjes mengt, maar nadien blijf je er af.
Om aanbranden te voorkomen zet je gewoon je vuur niet te hoog en je blijft bij je pot staan.
Op het einde ga je er je staafmixer moeten inpoten. Door die handeling zorg je ervoor dat de vetdeeltjes goed gemengd worden. De kleur van de karamel zal iets lichter worden en ook de structuur zal ietsje dikker worden.
Bewaren van karamel doe je in een goed aflsuitbare pot.
Ben je eerder op zoek naar een echte gietkaramel? Dat recept kan je hier vinden.