Menu Sluiten

Beurre blanc, eenvoudig zuivelvrij recept

Een klassieke saus in de Franse keuken is beurre blanc. In deze versie is het gemaakt met witte wijn, maar het kan ook met een smakelijke groentebouillon. Als je dat doet, maak dan verse, zoutarme bouillon.

Beurre blanc kan eenvoudig gegaarde groenten naar een culinair niveau brengen, maar met toevoeging van verse tuinkruiden is het ook lekker door rauwe groenten. Wat dacht je van tomatenblokjes overgoten met een blanke boterige saus met verse tuinkruiden?

Ik vind het bijzonder smakelijk om deze saus te mengen door mijn prinsessenbonen, door gekookte rode bietjes, nieuwe aardappeltjes en als ze afgekoeld is ook lekker om groenten in te dippen.

Het is een boterige saus, maar ze geeft geen nare vette film aan alles. Het vet zorgt ervoor dat dat de smaken van de kruiden, wijn, citroensap gevangen blijven.

Ja, beurre blanc hoort er wittig uit te zien, maar als je een beetje rode ui toevoegt dan krijg je dus een roze saus.

Je kan veel dingen aanpassen aan deze basis. Wat niet te doen? Deze saus terug opwarmen. Houd ze dan beter warm in een thermos om ze later op de avond te kunnen gebruiken.

Grondstoffen en stappenplan

OK, je kan bijna aan de slag. Het maken van een beurre blanc is niet heel moeilijk, maar ze kan wel eenvoudig schiften.
Daarom moet je vette margarine echt ijskoud zijn en moet het vuur op het laatste echt heel erg zacht staan. Gaat de saus toch schiften? Dit kan je zien door kleine vetogen die aan de kant beginnen te vormen, dan voeg je ijskoud water toe en roer je flink.

Mits het een zuivelvrije uitvoering is wordt er gebruikgemaakt van vette, boterachtige margarine. Zelf gebruik ik graag “Bakken en braden” van Alpro voor deze bereiding.

Als roomvervanger gebruik ik het liefste haverroom, want die heeft niet zo’n opdringerige smaak. Dat is o.a. verkrijgbaar bij TeaBoon.

Dat je de witte wijn kan vervangen door groenebouillon had ik al geschreven, maar je kan ook andere afleidingen van deze saus maken door bv. rode wijn toe te voegen (beurre rouge). Wist je dat niet alle wijn vegan is? Tijdens het klaringsproces kunnen er dierlijke producten gebruikt zijn, zoals ei, gelatine enz.

In de klassieke bereiding gebruikt men sjalotten, maar ik vind het leuk om te spelen met vairanten binnen de uienfamilie. Door rode ui toe te voegen verkrijg je een vrolijk roze saus.

Ik wijk in dit recept nogal ferm af van hoe ze het in de scholen aanleren, want normaal mix je deze saus niet hoor, maar gaat alles door een zeer fijne zeef.

– Veel plezier! –

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *