Menu Sluiten

6 beestige taarten zonder dierlijke producten, enkele tips

Dat ik beesten graag zie is geen groot geheim. Dat ik graag taarten maak is ook geen geheim. Dus laat ik ze gewoon eens combineren in deze post.

Er wordt ook geregeld gevraagd om beestige taarten te maken. Dat bewijst een eerdere post rond beestige taarten en deze nieuwe post.

Hopelijk kunnen deze taarten je inspireren om zelf aan de slag te gaan met rolfondant of marsepein.

Heb je toch nog vragen? Aarzel niet om een berichtje achter te laten.

De beestige taarten – fondant

Onder de poep en poot van de klimmende beer heb ik een paar stokjes moeten steken, om te voorkomen dat hij van de taart zou tuimelen. De bloemen heb ik gemaakt met een mal, al de andere figuren werden met veel geduld geboetseerd. De beren werden al enkele dagen op voorhand gemaakt zodat ze zeker voldoende waren uitgehard om stevig op de taart te blijven zitten. Alle figuren zijn van fondant. Eens fondant gekleurd en/ of gekneed dien je hem gescheiden te bewaren van je andere fondant.

Dit konijntje bleek heel wat meer werk te zijn dan ik had gedacht. De kleuren werden gemaakt vanuit een witte blok fondant. Om fondant intens te kleuren, zonder dat het te klevig wordt gebruik ik altijd gelkleuren.
Een wortel leek me wel eens leuk als naamplaatje. Er bestaan stiften met eetbare inkt, wat bijzonder handig is om iets fijn te schrijven of details aan te brengen op je figuurtjes.
Om de figuren goed op te laten stijven voeg ik thylosepoeder toe aan mijn suikerpasta. Ik ben geen fan van stokjes en prikkers in taarten en figuren, maar zo’n hoofdjes rollen iets te snel van het lijfje tijdens het transport. Dus tussen verbinding romp en hoofd gebruikte ik toch het onvermijdelijke stokje.

 

De vos van fondant is met een uitsteekvormpje gemaakt en dan met de hand geduldig beschilderd met vloeibare, eetbare verf. De overige figuurtjes zijn wel geboetseerd. Aan de andere kant van de taart kroop er een regenwurm door de doorsnede van de aarde. Wormen zijn altijd een teken dat het een goede bodem is.
Fondant moet je eerst flink kneden voor je het eenvoudig kan bewerken. Dat is dus een groot verschil met marsepein.
Heb je fondant die wat ouder en uitgedroogd is? Steek hem even in de magnetronoven tot hij warm is (niet heet) en kneed hem door met wat kokosvet. In begin kan het zijn dat het nog heel brokkelig is, maar wrijf hem goed fijn. Je krijgt ze in de meeste gevallen weer helemaal goed. Enkel zwarte fondant doet vreemd in de magnetron.

 

De beestige taarten – geen fondant

Ook van dadelpuree kan je figuren boetseren. Het is wel wat kleveriger waardoor het iets langer duurt om ze te maken. Je kan een bliss ball-mengeling gebruiken voor het maken van een heerlijk figuurtje.
Deze “techniek” pas ik toe voor taarten waar mensen geen geraffineerde suikers wensen.

 

Figuurtjes van kunststof kunnen het werk van je overnemen. Eerst grondig afspoelen en nadien kan het speelgoed gewoon gebruikt worden. Ze zullen al zeker niet onder een te harde hand afbreken tijdens het monteren.

 

uilentaart.jpg

Deze uiltjes van marsepein zijn snel gemaakt en heb ik nadien met de hand beschilderd. Op die manier kregen ze allemaal hun eigen vederdracht. Voor kleine figuurtjes, zonder veel detail is marsepein zeer bruikbaar. Telkens dezelfde basis, dus niet te veel werk aan het mengen van kleuren.
Voor deze eenvoudige figuren kies ik voor 50/50 marsepein. Meer complexe figuurtjes doe je beter met een marsepein waar het suikergehalte 60% is.
Niet te lang bewerken of kneden, want door de warmte van je handen gaat er olie uit je marsepein komen en dan is het nog heel moeilijk te bewerken.

 

– Veel plezier met het decoreren! –

 

6 reacties

  1. Rita Scholliers

    Geweldig mooi en verleidelijk om zo in te bijten zonder schuldgevoel tegenover de dieren misschien een beetje voor de calories maar met mate mag het wel denk ik. In ieder geval veel mooier dan Holland bakt of België bakt. Vriendelijk dat jullie dit willen delen.

    • TeaBoon

      Wat een ontzettend lieve complimenten. Ik krijg er een glimlach van.
      Ik zou precies niet zo goed durven deelnemen aan zo’n programma’s. Daar ben ik veel te onzeker voor, al staat er een mooie prijs tegenover (vermoed ik.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *