Best veel mensen zien erg op tegen de feestdagen. Waarom? Als je met deze tips aan de slag gaat, dan kan er niet erg veel misgaan.
Kant en klaar
Je moet uiteraard niet alles kant en klaar in huis gaan halen en de diepvriesafdeling in de supermarkt gaan plunderen, maar hier en daar een goed overdachte aankoop kan je heel wat kopzorgen besparen.
Als aperitiefhapjes zijn toastjes met Faux Gras® en uienconfijt een feestelijke start. Maar ook reepjes rauwkost met houmous zullen gretig hun aftrek vinden. Olijven, noten en gedroogde vruchten kan je 5 minuten voor het feestje klaarzetten.
Maak het je niet overbodig moeilijk. Niemand zal klagen met een heerlijke sorbet, ijs van Professor Grunschnabel of bolletjes vegan ijs van Ben and Jerry’s. Eventueel plaats je wat kerstversiering op de ijsjes om in het thema te blijven.
Prequel
Doe zoveel mogelijk op voorhand. Zelfs nootjes in een schaaltje doen kan je meer dan een uur op voorhand doen. Gasten komen uiteraard wel om te knabbelen, maar vooral voor je gezelschap dus vlucht zo min mogelijk naar de keuken. Ditjes en datjes gaan doen lopen op en voor je het weet sta je weer een uur in de keuken.
Maak de soep niet de dag zelf, maar minstens een dag op voorhand. De dag van het feest heb je ander zaken aan je hoofd. Warm hem op net voor je gasten moeten komen en zet je vuur op de laagste stand.
Kies maaltijden uit waar je niet te veel aan moet gaan prullen en die je de dag voordien of een paar uur voor het feestje helemaal kan maken. Wat is er mis met een groententaart, vegan vol-au-vent, vegan stroganoff met gebakken aardappelschijfjes … ? Allemaal dingen die je op voorhand kan maken en gewoon op een zacht vuurtje zet wanneer je gasten aanbellen.
De doe het zelver
Waarom zou je zelf in de keuken staan ploeteren? Uiteraard kan je grijpen naar fondue, gourmet of raclette, maar het kan ook anders.
Jaren geleden waren niet alle familieleden van Esther overtuigd dat vegan voeding lekker kon zijn (ze hadden nog nooit iets geproefd, maar hadden al wel een duidelijke mening.) Om het feest in vrede te laten verlopen moest ze water bij de wijn doen. Daar Esther geen vlees wil of kan klaarmaken had ze een “subliem” idee. Bovendien had ze niet echt goesting om met iedereen zijn aparte wensen aan de slag te gaan.
Pitabroodjes waren het eerste jaar de oplossing.
Op een aparte tafel stonden allemaal verschillende vullingen en sausjes en iedereen kon zijn broodje vullen met wat hij zelf wilde. De overschot, en die was er, vormden voor de komende dagen een heerlijk slaatje.
Buitenstaanders vonden het niet feestelijk klinken, maar als je de tafel zou gezien hebben die afgeladen stond met lekkers dan zou je die mening direct bijschaven.
Het tweede jaar had Esther verse, kleine pizzabodems gemaakt en verse tomatensaus. Hetzelfde principe als bij de pita werd toegepast. Een aparte tafel stond volgeladen met champignons, paprikaschijven, olijven, kappertjes … en iedereen belegde zijn eigen kleine pizza. Die werden in de oven geplaatst en ondertussen kon men de 2de pizza al beginnen te beleggen. Onze oven was niet groot, vandaar dat we kozen om kleine pizza’s te maken. Die kunnen samen in de oven en het is feestelijk om te zien.
Delegeren
Zet anderen eens aan het werk. Mensen vinden het vaak een eer dat ze aangesproken worden om hun befaamde dit of dat te maken of geef hen net carte blanche. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je de gasten alles laat doen, maar iemand het dessert laten verzorgen of het slaatje om als bijgerecht te laten dienen, daar is niets mis mee. Misschien is een van de gasten een echte cocktailmenger, geef ze vrij spel.
Oefening baart kunst
Begin tijdig aan het maken van je feestmenu. Het meest veilige is het om lekkers te maken dat je al vaker hebt gemaakt. Dan kan er zeker niets fout lopen. Wil je dit jaar met iets nieuw uitpakken dan dien je dit al eens op voorhand te maken. Maak je kerstmenu minstens 2 weken op voorhand en kijk wat er nog aan te passen valt.
– Fijne feestdagen! –