Menu Sluiten

4 soorten pizza die toch geen echte pizza zijn

Stefan is gek van pizza. Ik heb me doorheen de jaren dus verdiept in dé pizza.

Iedereen weet wat een pizza is, maar ken je onderstaande varianten al?

Polentapizza

Dit is mijn favoriet onder de net-geen-pizza.
De foto bovenaan is eentje met heerlijk veel raketsla bovenop. Door de machtige polenta eet je hier kleinere porties van.

Wat heb je nodig?

Instantpolenta, een goede tomatensaus, alles wat je op een pizza zou doen ( bv. champignonschijven, sneetjes paprika, olijven, zongedroogde tomaten, kappertjes …)

Hoe maak je het?

Je moet de instant-polenta volgens de aanwijzing op de verpakking klaarmaken, maar gebruik iets minder vocht dan aangegeven. Gebruik i.p.v. water een sterke bouillon en veel kruiden.
Stort de polenta in een ingevette springvorm en beleg hem zoals een pizza.
Maak de bodem niet te dik, want dan proef je de topping onvoldoende.
Bak deze pizza ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Pizzatoast

Deze pizza heeft veel weg van een calzone, omdat dit ook een dubbelgevouwe pizza is. Alleen steek je deze niet in de oven, maar in je croque monsieur machine.

Wat heb je nodig?

Rauwe pizzadeeg (mag eentje uit de winkel zijn), een goede tomatensaus, alles wat je op een pizza zou doen ( bv. champignonschijven, sneetjes paprika, olijven, zongedroogde tomaten, kappertjes …)

Hoe maak je het?

Je zet je croque monsieur machine al aan. Bij heel wat toestellen kan je het temperatuur zelf regelen. Ik raad 190°C aan.
Indien je de elementen kan veranderen, dan is het aangewezen om er een grill of de platte platen op te bevestigen. Heb je een normaal toestel? Dan maak je het onderstaande recept op de zelfde wijze, maar snijd je je deeg in de helft voor ‘echte’ toasts.
Ondertussen rol je het deeg uit op een bakpapier en smeer je de helft van de pizza in met de tomatensaus. Vervolgens leg je de toppings op deze kant. Je vouwt je pizza toe, met behulp van je bakpapier en duwt de randen goed aan. Je steekt dit pakketje met bakpapier en al in je toaster en je bakt het ongeveer een 15 minuten. Ga soms piepen om te zien of je deeg al goed gebakken is. De bakduur is redelijk afhankelijk van je toestel.

pizzatoast

 

 

Pizzilla

Deze naam heb ik uiteraard zelf bedacht (denk ik). Heel lekker en leuk om te maken. Omdat de pizza uit laagjes tortilla bestaat, wordt de rand krokant en blijft de rest heerlijk zacht.

Wat heb je nodig?

Tortilla’s / wraps, een goede tomatensaus, alles wat je op een pizza zou doen ( bv. champignonschijven, sneetjes paprika, olijven, zongedroogde tomaten, kappertjes …)

Hoe maak je het?

Je legt een tortilla op een bakpapier en je smeert deze dun in met de tomatensaus en je legt daarop één à twee soorten van je toppings. Daarop leg je wederom een nieuwe tortilla en je herhaalt bovenstaande stappen. Je eindigt met tomatensaus en topping.
Je pizzilla steek je vervolgens ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

 

Panzilla

Wederom heb ik zelf de naam bedacht. Het is een samentrekking van panzanella en pizza. Hier krijgen restjes oud brood een 2de kans. Een heerlijke ovenschotel met de lekkerste pizza-toppings. recept vind je hier.

Wat heb je nodig?

Wit brood, een goede doch natte tomatensaus, alles wat je op een pizza zou doen ( bv. champignonschijven, sneetjes paprika, olijven, zongedroogde tomaten, kappertjes …)

Hoe maak je het?

Je snijdt of scheurt het wit brood in blokjes en leg je ze in een ovenbestendige schaal. Vervolgens overgiet je het met de tomatensaus en schep je het door elkaar. Hier leg je toppings op en schep je het slechts een beetje door elkaar.
Deze overschotel gaat ongeveer 15minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

 

Heb jij nog een manier om pizza-achtige te maken? Deel het gerust met me via de blog of facebook. Vergeet me zeker niet te taggen, zodat ik je baksels kan bewonderen.

 

– Buon appetito!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *